Development of a picosecond pulsed mode-locked fiber laser
Pikosaniye atımlı kip-kilitli fiber lazer geliştirilmesi
  1. Tez No: 338500
  2. Yazar: MAHMUT EMRE YAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ALTAN, UZMAN HALİL BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fiber lazer, yttrebium katkılı fiber lazer sistemi, atımlı lazeroperasyonu, yüksek güçlü lazerler, Fiber laser, ytterbium doped fiber laser system, pulsed laser operation, highpower laser
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Fiber lazerler, günümüz lazer teknolojisinin ulaştığı en son gelişmedir. Bu teknolojinin çokgeniş uygulama alanları olacağı umut edilmektedir bunun sebebi hassas optik parçagereksiniminin az olması, yüksek verimlilik, yüksek ışın kalitesi gibi özelliklerin buteknolojiyi ön plana çıkarmasıdır. Yakın gelecekte hassas işleme, otomotiv, biomedical veaskeri uygulamalar gibi en önemli pazarlar bu teknolojiyi kullanmaya başlayacaklardır. Butez çalışması kapsamında, nadir toprak elementi katkılı kazanç fiberi kullanılarakpikosaniye atımlı fiber lazer geliştirilecektir. Yüksek frekansda yüksek enerjili atımlar eldeetmek için ana osilatörlü güç yükselteci yöntemi kullanılacaktır.Bu çalışmada öncelikle doğrusal olmayan optik ve fiber lazer ile ilgili teorik bilgilerverilmiştir. Daha sonra lazer sistemini dizayn ve optimize etmek için kullandığımız numeriksimulasyon anlatılmıştır. Bu simulasyon doğrusal olmayan Schrödinger denklemini ayrıkadımtekniği ile çözme üzerine kuruludur. Simulasyon ile ilgili teorik bilgi ve simulasyondanelde edilen sonuçlar gösterilecektirmiştir.Son olarak da geliştirilen sistem için yapılan deneysel çalışmaların sonuçları gösterilmiştir.Geliştirilen lazer sistemi, lazer salıngacı, önyükselteç ve güç yükseltecinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Fiber lasers represent the state-of-the-art in laser technology and hold great promise for awide range of applications because they have a minimum of exposed optical interfaces,very high efficiency, and are capable of exceptional beam quality. In the near future, themost important markets such as micromachining, automotive, biomedical and militaryapplications will begin to use this technology. The scope of this thesis is to design anddevelop a short picosecond pulsed fiber laser using rare-earth doped fiber as a gainmedium. The proposed master oscillator power amplifier (MOPA) will be used to generatepulses with high repetition rates.In this study, first we explain the basic theoretical background of nonlinear optics and fiberlaser. Then, the numerical simulation will be introduced to explain how the laser systemdesign and optimization. The simulation is based on nonlinear Schrödinger equation withthe method of split-step evaluation. The brief theoretical background and simulationresults of the laser system will be shown.Finally, the experimental study of the developmental fiber laser system that comprises anoscillator, preamplifier and power amplifier will be discussed.