Surface functionalization of SBA-15 particles for celecoxib delivery
Selekoksibin SBA-15 parçacıklarına yüklenmesi için yüzey aktifleme çalışmaları
  1. Tez No: 338502
  2. Yazar: GAMZE GEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mezo gözenekli SBA-15 parçacıkları, yüzey aktiflenmesi, borosilikat, kontrollü ilaç salınımı, Selekoksib
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Mezo gözenekli silika parçacıkları kontrollü ilaç salınımı, ilaçların biyoyararlanımlarını arttırma ve ilaçların silika parçacıklarına yüklenme kapasitelerini arttırmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu çalışmada ilaç yükleme kapasitesini ve ilaç salınımını arttırmak için SBA-15 parçacıkları sentezlenmesi ve yüzey aktiflenmesi yapılmıştır. Daha sonra ilaç yükleme ve salınım çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Model ilaç olarak suda çözünmeyen Selekoksib kullanılmıştır. SBA-15 parçacıkları oldukça düzgün şekli ve düzgün gözenek boyutlarından dolayı tercih edilmiştir. SBA-15 parçacıkları sentezlemek için, başlangıç maddesi olarak Pluronic 123 kopolimer ve silika kaynağı olarak TEOS kullanılmıştır. SBA-15 parçacıklarının sentezlenmesi için hidrotermal sentez yöntemi kullanılmıştır. SBA-15 parçacıklarının yüzey aktiflenmesi APTES ile yapılmıştır ve SBA-15 parçacıklarına Bor eklenerek Borosilikat parçacıkları elde edilmiştir. Yüzey aktifleme çalışmalarından sonra değişik konsantrasyonlarda ilaç yükleme yapılarak kontrollü ilaç salınımı deneyleri gerçekleştirilmiştir. Saf ve ilaç yüklü örneklerin karakterizasyonu X-Işınları toz kırınımı (XRD), küçük - açı X-ışınları saçılması (SAXS), N2-adsorpsiyon/desorpsiyon, fourier-transform kızılötesi (FTIR), elemental analiz, taramalı electron mikroskobu (SEM), geçirimli electron mikroskobu (TEM), ultra-viyole spektroskopi (UV-VIS), zeta potansiyel ve yüksek performans sıvı kromatografisi (HPLC) kullanılarak yapılmıştır. Karakterizasyon sonucunda amine fonksiyonlu SBA-15 ve Borosilikat parçacıkları yükleme ve salınım deneylerinde en iyi sonuçları vermişlerdir. Yüzey fonksiyonlama ilaç yükleme kapasitesini ve salınım miktarını artırmıştır. Yükleme sonucunda amine fonksiyonlu SBA-15 parçacıkları % 61.72, Borosilikat parçacıkları % 76.33 başarıya ulaşmıştır. Ayrıca, Borosilikat ve amine fonksiyonlu SBA-15 parçacıkları % 37.57 ve % 41.61 salınım miktarı ile en yüksek salınımı göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
Mesoporous silica particles have been used to enhance the loading capacity of drugs into these particles, increase bioavailability and control drug release. In this study SBA-15 particles were synthesized and functionalized to improve the loading capacity and release rate of drug. Then, drug loading and release process were investigated. Celecoxib was chosen as a model drug which is very hydrophobic. SBA-15 particles were used due to their highly ordered, well-defined mesoporous structure. These particles were modified by post-grafting method. In order to synthesize SBA-15 particles, hydrothermal synthesis method was used, Pluronic 123 triblock copolymer was used as starting material and tetraethyl orthosilicate was added as a silica source. SBA-15 samples were functionalized by post-grafting method with (3-Aminopropyl) triethoxysilane (APTES). Moreover, Boron doping of SBA-15 samples was prepared and so borosilicate samples were obtained. After functionalization process, drug loading of samples were performed with different concentration of drug in silica and to control drug release rate, release experiments results were compared. For the characterization process of pure and drug loaded samples, X-ray Diffraction (XRD), Small-Angle X-ray Spectrometry (SAXS), N2 adsorption-desorption, Fourier Transform Infra-red (FTIR), Elemental Analysis, Scanning Electron Microscope (SEM), Transmission Electron Microscope (TEM), Ultra-Violet Spectrometry (UV-VIS), Zeta Potential and High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) methods were applied. According to characterization process, amine functionalized SBA-15 samples and borosilicate samples showed the best results in loading and release experiments. For loading process amine functionalized SBA-15 particles had 61.72 % efficiency and borosilicate samples had 76.33 % efficiency. Besides, Borosilicate and amine functionalized SBA-15 samples had highest release rate of Celecoxib which were 37.57 % and 41.61 % respectively.