Identification of localized nonlinearity for dynamic analysis of structures
Mekanik yapıların dinamik analizleri için yerel ve doğrusal olmayan özelliklerin belirlenmesi
- Tez No: 338549
- Danışmanlar: PROF. DR. H. NEVZAT ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal Olmayan Yapı Dinamiği, Parametrik Doğrusal Olmayan Eleman Tanımlama, Doğrusal Olmayan Kuvvet, Deneysel Doğrulama, Hasar Tespiti, Hasar Konum Tespiti, Nonlinear Structural Dynamics, Parametric Nonlinearity Identification, Nonlinear Restoring Force, Experimental Verification, Damage Detection, Damage Localization
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Mekanik yapıların birçoğunda belirli seviyelerde doğrusal olmayan özellikler bulunmaktadır. Dinamik koşullar ve yükleme seviyeleri bazen yapının doğrusal olarak varsayılmasını mümkün kılsa da uydu, stabilize silah sistemleri ve radar gibi karmaşık tasarımların gerekleri, daha iyi performans elde edilebilmesi için doğrusal olmayan özelliklerin düşünülmesini gerektirebilir. Dolayısıyla, doğrusal olmayan elemanların doğru bir şekilde belirlenmesi, bulunması ve parametrik olarak tanımlanması büyük önem taşımaktadır. Mühendislik uygulamalarında doğrusal olmayan elemanların yeri ve çeşidinin önceden bilinmesi bazı durumlarda mümkün olmamaktadır. Ayrıca, çoğu yapısal dinamik uygulamalarında deneysel ölçümlerde yapı sadece birkaç koordinatından tahrik edileceği için doğrusal Frekans Tepki Fonksiyonu (FTF) matrisleri eksiksiz olmayacaktır. Aynı bölgede bulunabilecek birden fazla doğrusal olmayan elemanın parametrik olarak belirlenebilmesi için doğrusal olmayan eleman tanımlama fonksiyonlarının tersi alınarak doğrusal olmayan kuvvet grafiklerinin elde edilebileceği bir yöntem önerilmektedir. Ayrıca bu yöntemin yeniden formüle edilmesiyle doğrusal FTF bilgisine ihtiyaç duymayan ve aynı bölgede bulunabilecek birden fazla doğrusal olmayan elemanın doğrusal olmayan eleman tanımlama fonksiyonlarını doğrudan elde edebilen bir yöntem geliştirilmiştir. Çalışmanın diğer bir amacı ise, doğrusal eleman konumu belirleme denklemlerinin hasar konumu belirleme amacı için kullanımıdır. Yöntemlerin doğrulamaları sayısal ve deneysel çalışmalarla yapılmış ve yöntemlerin mühendislik uygulamalarında kullanımlarının başarıyla kullanılabilecekleri gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Most engineering structures include nonlinearity to some degree. Depending on the dynamic conditions and level of external forcing, sometimes a linear structure assumption may be justified. However, design requirements of sophisticated structures such as satellites, stabilized weapon systems and radars may require nonlinear behavior to be considered for better performance. Therefore, it is very important to successfully detect, localize and parametrically identify nonlinearity in such cases. In engineering applications, the location of nonlinearity and its type may not be always known in advance. Furthermore, as the structure will be excited from only a few coordinates, the frequency response function matrices will not be complete. In order to parametrically identify more than one type of nonlinearity which may co-exist at the same location with the above mentioned limitations, a method is proposed where restoring force surface plots are used which are evaluated by describing function inversion. Then, by reformulating this method, a second method is proposed which can directly evaluate the total describing function of more than one type of nonlinearity which may co-exist at the same location without using any linear frequency response function matrix. It is also aimed in this study to use the nonlinearity localization formulations for damage localization purposes. The validation of the methods developed in this study is demonstrated with case studies based on simulated experiments, as well as real experiments with nonlinear structures and it is concluded that the methods are very promising to be used in engineering structures.