Kurutma işleminin üzümlerdeki bazı pestisit kalıntıları üzerine etkisi
Effect of drying process on some pesticide residues on grapes
  1. Tez No: 338645
  2. Yazar: ŞEYDA CİNGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ÖZBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Kimya, Food Engineering, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pestisit, Kurutma, Kinetik, Yarılanma ömrü, Proses faktörü, Pesticides, Drying, Kinetics, Half-life, Process factor
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, üzüm örneklerinde chlorpyrifos, diazinon, dimethoate, iprodione ve methidathion pestisitlerinin varlığı araştırılmış ve miktar analizi gerçekleştirilmiştir. Bu pestisitlerin farklı kurutma sıcaklıklarında gösterdiği kuruma kinetiği, proses faktörü ve yarılanma ömürleri tespit edilmiştir.Pazar ve marketlerden toplanan üzüm örneklerinin nem içerikleri, pH değerleri ve pestisit varlığı araştırılmış ve miktar analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, sultani kurutmalık üzüm çeşidi yüzeye püskürtme yoluyla zenginleştirme işlemine maruz bırakılmış ve ardından güneşte ve farklı sıcaklılar (50°C'de 72 saat, 60°C'de 60 saat, 70°C'de 48 saat, 80°C'de 36 saat süre ile) olmak üzere hava akımlı etüvde kurutma işlemine tabi tutulmuştur. Örneklerin nem ve pestisit analizleri gerçekleştirilmiştir.Pazar ve marketlerden toplanan örneklerin 2'sinde dimethoate kalıntısı, 1'inde diazinon kalıntısı, örneklerin tümünde ise methidathion kalıntısı kodekste belirtilen MRL değerinden daha yüksek tespit edilmiştir. Güneşte kurutma işlemi sırasında chlorpyrifos, diazinon ve methidathionun yarılanma ömürleri sırasıyla 5,64 gün, 6,42 gün ve 5,25 gün olarak hesaplanmıştır. Dimethoate ve iprodione'un güneşte kurutma sırasında değişimleri 0., 1., ve 2. derece hız modellerine uyum göstermemiştir.Dimethoate, diazinon, chlorpyrifos ve methidathionun parçalanması için gerekli olan aktivasyon enerjileri sırasıyla, 42,02; 42,18; 42,01 ve 41,08 J/mol olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, presence of chlorpyrifos, diazinon, dimethoate, iprodione and methidathion pesticides on grape samples were investigated and quantified. Drying kinetics, process factor and half-life of these pesticides were determined.Water contents, pH values and presence of pesticides were investigated on grape samples collected from open markets and markets and quantitative analyses were conducted. In the second part of the study, sultana grape treated with pesticides through spraying onto surface. Grapes dried under two conditions: by sunlight and in a ventilated oven at different temperatures (at 50°C for 72 hrs, at 60°C for 60 hrs, at 70°C for 48 hrs, at 80°C for 36 hrs). Dry content and pesticide analyses were conducted.The pesticides found above the MRL were dimethoate (2 samples), diazinon (1 sample) and methidathion (all samples). During sun drying, half-lives of chlorpyrifos, diazinon and methidathion were 5,64; 6,42 and 5.25 days, respectively. The data for dimethoate and iprodione did not fit 0th,, 1st and 2nd order kinetics. The activation energies of dimethoate, diazinon, chlorpyrifos and methidathion were calculated as 42,02; 42,18; 42,01 and 41,08 J/mol, respectively.