Doğal lipid, lizofosfatidiletanolamin (LPE)'nin avrupa eriklerinin (Prunus domestica)pomolojik ve fitokimyasal özellikleri üzerine etkisi
Effect of lysophosphatidylethanolamine (LPE), a natural phospholipid, on pomological and phytochemical characteristics of european plums (Prunus domestica)
- Tez No: 338654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Lipitler, Büyümeyi düzenleyici maddeler, Renklenme, Olgunla?ma, Stanley, Sugar plum, Lipids, PGR, Color, Ripenning, Stanley, Sugar plum
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarda, hücre membranında bulunan bazı lipitlerin hücre için enerji kaynağı olmaktan başka bitki büyüme, gelişme ve yaşlanmadaki metabolik olaylarda önemli rol oynadıklarıtespit edilmiştir. Bunların başında LPE (lizofosfatidiletanolamin) molekülü gelmektedir. Bu çalışma ile doğal lipit, LPE`nin avrupa eriklerinin (Prunus domestica) pomolojik ve fitokimyasal özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, 5x5 m mesafelerde dikilmiş 7 yaşlı erik ağaçlarına hasattan 2 ve 4 hafta öncesinde 10 ve 20 mg L-1dozunda sıvı olarak LPE sprey uygulaması yapılmıştır. Pomolojik analizlerde LPE`nin meyve eni, boyu, meyve ağırlığı, renk değerleri, asitlik ve SÇKM miktarına etkisi, fitokimyasal analizlerde ise meyvelerin antosiyanin, toplam fenolik ve antioksidan kapasitesi değerlerine etkisi araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlarda, LPE`nin meyve iriliğine ve asitliğe etkisi görülmez iken 10 ve 20 mg L-1LPE uygulamalarının özellikle `Stanley? çeşidinde meyve eti sertliğinde kontrole göre %15,3 ve 8,1 oranında bir fark yaratmıştır. `Sugar plum? çeşidinde de SÇKM içerikleri sırasıyla kontrol, 10 ve 20 mg L-1doz uygulamalarında %12,60, 13,25 ve 13,35 olarak belirlenmiştir. LPE uygulamalarının SÇKM içeriğinde kontrole göre yaklaşık % 5,2 ve 6,0 artış sağladığı tespit edilmiştir. Gerek görsel olarak gerekse `L?, `a?, `b? Minolta renk değerleri olarak 10 ve 20 mg L-1LPE uygulamaları `Sugar plum? çeşidinde önemli farklar göstermiştir. Ayrıca LPE uygulamaları her iki çeşidin de fitokimyasal içerikleri (toplam fenolik, TMA, TEAC, FRAP) üzerinde önemli etkiler yapmıştır.Her iki çeşit için de LPE 10 mg L-1dozu en iyi sonuçları vermiştir.
Özet (Çeviri)
Recent studies have provided evidence that pholipids such as lysophosphatidylethanolamine (LPE) present in cell membrane has some special functions other than playing an important role in metabolic events as a source of energy for plant growth, development and aging. In this study, the effect of natural lipids, LPE, on pomological and phytochemical properties of two cultivars of European Plum (Prunus domestica) was investigated. For this purpose 7 years old 5x5 m planting distances plum trees was spreayed with 10 and 20 mg L-1LPE 2 and 4 weeks prior to harvest. The effect of LPE on pomological analyses such as fruit width, length, fruit weight, color values, acidity, soluble solidsand the effect of LPE on phytochemical properties of fruit such as total anthocyanins, total phenolics and antioxidant capacity values were investigated.The results of the study exhibited that while LPE has no effect on fruit size and acidity, 10 ve 20 mg L-1LPE applications resulted in 15,3 and 8,1% increase in fruit firmness in `Stanley?cultivar. TSS content of `Sugar plum? cultivar was 12,60, 13,25 and 13,35% in control, 10 ve 20 mg L-1LPE applied fruits respectively. TSS content increase compare to control fruits was 5,2 and 6,0% by LPE 10 ve 20 mg L-1applications. Also, there were significant differences in visual and `L?, `a?, `b? colorimeter readings of `Sugar plum? by LPE treatments. LPE treatment significantly influenced phytochemical properties (total phenolic, TMA, TEAC, FRAP) of both plum cultivars. Overall, LPE 10 mg L-1 application dose was resulted in best response.