Radyoterapide kullanılan Hard Wedge'in doz dağılımına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of Hard Wedge used in radiotherapy on the dose distribution
  1. Tez No: 338661
  2. Yazar: SÜMEYRA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İBRAHİM YİĞİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hardwedge, Doz dağılımı, Radyoterapi, Hard wedge, Dose distribution, Radiotherapy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, d=10cm sabit derinlikte ve 15cm×15cm alan boyutunda 6 MV - 18 MV enerjili foton demetleri için kullanılan hardwedge? in doz dağılımına etkisi araştırıldı. Ölçümlerde Siemens marka Oncor Impression model lineer hızlandırıcı, 100 cm kaynak cilt mesafesinde (SSD) PTW marka silindirik iyon odası ve katı su fantomu kullanıldı.Ölçümler 150, 300, 450 ve 600 `lik hardwedge? lerin hem 3RW hem de 4RW yönleri için yapıldı. Elde edilen değerler 0 (sıfır) nokrasına göre normalize edildi ve tedavi planlama sistemindeki veriler kullanılarak sapma miktarı hesaplandı. Son olarak, kullanılan alan boyutu, SSD, derinlik (d), hard wedgenin yönü ve derecesi için XİO programı kullanılarak tedavi planlama sistemi için gerekli sonuçlar elde edildi. Elde edilen sonuçlar tedavi planlama sistemindeki sonuçlarla karşılaştırıldı ve uyum içinde olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated the effect of hard wedge on the dose distributions at d=10 cm depth and the field size of 15cm x 15 cm for 6 MV and 18 MV photon beams. In the measurement, it was used in a Siemens Oncor Impression model linear accelerator, a PTW model cylindrical ion chamber, and a solid water phantom at 100cm source-space distance. The measurements were made for of 150, 300, 450 and 600 hard wedges. The obtained results were normalized as the zero (0) point, and the amount of deviation were calculated using the data in treatment planning system. Finally, using XIO program for the field size, source-surface distance, depth, the direction and degree of hard wedge, the results was obtained for treatment planning system. The results obtained were compared with the results in treatment planning system, and found to be in agreement.both 3RW and 4RW directions