CBZ, TFA, ALLOC GİBİ BAZI N-koruyucu grupların furan bileşiklerinin termal IMDA halkalaşmasına etkisinin incelenmesi
CBZ, TFA, ALLOC SUCH AS THE N-protecting groups of compoundsfuran investigate the effect of thermal IMDA cyclisation
- Tez No: 338732
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN DEMİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İntramoleküler Diels- Alder, halkakatılma, furan, Intramolecular Diels- Alder (IMDA), cycloadditions, furan
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
[4+2] halkakatılma reaksiyonlarda uzun yıllardır beş üyeli heterohalkalı bileşiklerin kullanıldığı bilinmektedir. Furan çekirdekli bileşiklerin kullanıldığı bu çalışmada tether azot içermektedir. Bileşikler furfuril amin ile 2,3-dibromo ya da 2,3-dikloro propenlerin bazik ortamında reaksiyonu ile sentezlenmiştir. Asıl amacı farklı koruyucu grupların İMDA halkalaşmasına etkisinin araştırıldığı çalışmada; Fmoc, Alloc, Cbz, o- Nosyl ve p- Nosyl gruplar kullanılmıştır. Sekonder amin bileşiklerinin korunması ve halkalaşma işlemi tek adımda ``one pot?? reaksiyon olarak ve sulu ortamda gerçekleştirilmiştir. En yüksek verim p-Nosyl ve o-Nosyl gruplarından elde edilmiştir. Halkalaşma ürünlerinin karakterizayonu spektroskopik yöntemlerle aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
Five membered heteroaromatics have been widely used in [4+2] Cycloaddition reactions for many years. Furan cored compounds containing nitrogen linkede in tether were used thensis. Starting compounds were synthesised with between reaction furfuryl amine and 2,3-dibromo propen or 2,3-dichloro propen under basic conditions. Protective groups Fmoc, Alloc, Cbz, o- Nosyl and p- Nosyl groups were used in this study purposed effect of protective groups to the IMDA process. Protection of seconder amines and thermal cycloaddition processes were achieved under aqueous condition as ``one pot?? reaction. Highest results were observed-obtained with p- Nosyl and o- Nosyl protective groups. Cycloadducts were characterisized using various spectroscopic methods.