Bal arılarının beslenmesinde kullanılan ticari endüstriyel bazlı şekerler ile balın in vitro şartlarda ergin ve yavru bal arılarının yaşam sürelerine etkileri
The effects of feeding with commertial industrial based sugars and honey on life longevity of adult and brood honey bees in vitro condition
  1. Tez No: 338759
  2. Yazar: ABUZER AKYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL YENİNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bal arısı, Nişasta bazlı şeker, Ömür uzunluğu, Sakaroz, Bal, Honey Bee, High fruchse, Corn syrup, Life longevity, Saccarose, Honey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Kristal toz şeker, pastörize sıvı şeker, nişasta bazlı şeker ve bal ile beslenen, çevre şartları kontrollü yetiştirme odasında yetiştirilen 1 günlük yaştaki anasız bal arısı işçi gruplarında ortalama (±S.H.) ömür uzunlukları sırası ile 14.70±0.56, 15.10±1.07,17.42±0.65 ve 19.95±1.28 gün olarak belirlenmiştir. Aynı gruplarda toplam ortalama (±S.H.) 10.00±5.03, 14.00±2.64, 12.00±1.15 ve 22.33±1.85 adet larva, gelişmelerini tamamlayarak pupa oluşturmuş ve bu pupalardan toplam ortalama (±S.H.) 4.00±4.00,11.66±2.02, 8.33±4.17 ve 18.66±0.88 adet işçi arı ergin hale gelmiştir.Araştırma sonuçları; bal arılarının ergin yaşam süreleri ile bal arısı fizyolojisi ve biyolojisinin farklı bitkisel kaynaklardan teknolojik işlemlerle saflaştırılarak üretilen endüstriyel karbonhidrat kaynaklarından olumsuz etkilenebildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The one day-old, queenless honey bee workers mean (±SE) longevity were found to be14.70±0.56, 15.10±1.07, 17.42±0.65 and 19.95±1.28 days respectively in crystal powdered sugar, pasteurized liquid sugar, high fructose corn syrup and honey fed groups in reared controlled environmental conditions. At the same groups, the number of total sealed brood mean (±SE) were found to be 10.00±5.03, 14.00±2.64, 12.00±1.15 and 22.33±1.85 completed the larval period and total average (± SE) 4.00±4.00, 11.66±2.02, 8.33±4.17 and 18.66±0.88 units pupae developed into adult respectively.The research results showed that; the life spans, physiology and biology of honey bees were fed with different industrial carbohydrate sources produced by technological processes can be influenced negatively.