Adana ili merkez ilçelerinde tüketicilerin dondurulmuş gıda tüketimi alışkanlıkları
The frozen nutrients habits in central of Adana and in its other districts
  1. Tez No: 338785
  2. Yazar: BÜLENT ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Dondurulmuş gıda tüketimi, sosyo-demografik faktörler, Adana, Frozen Nutrient Consume, Socio Demographic Factors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı, gelişen dondurulmuş gıda sektörünün Türkiye nin beşinci büyük ili olan Adana da tüketiminin nasıl ve ne oranda olduğu, hangi tüketici grubunun daha çok tercih ettiğini araştırmaktır. Bu amaçla hazırladığımız anket çalışmasının sonuçlarına dayanarak Adana ili merkez ilçelerinde bulunan tüketicilerin dondurulmuş gıda tüketim alışkanlıkları konusunda bilgi verilecektir. Veriler Adana ili merkez ilçelerinde ikamet eden 372 bireyle yapılan anketlerden elde edilmiştir. Çalışmada verilerin analizinde SPSS 19,0 paket programı kullanılmıştır. Çalışma da yöntem olarak Ki Kare testi, t- testi ve Anova testleri kullanılmıştır. Ayrıca dondurulmuş gıda ürünlerinin tüketimini etkileyen sosyo-demografik faktörlerin etkisini analiz etmek amacıyla çok değişkenli regresyon yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Adana ilinde ikamet eden bireylerin %89,2 sinin dondurulmuş gıda kullandığı saptanmıştır. Tüketicilerin %81,84 ü dondurulmuş gıdaları satın alırken, %77,65 i ise evde dondurulmuş gıda hazırladıkları bulunmuştur. Araştırma alanında gıda harcamalarının toplam gelir içerisindeki oranı yaklaşık %33,1 ve dondurulmuş gıda harcamalarının toplam gıda harcamaları içerisindeki oranı ise %9,9 olarak saptanmıştır. Dondurulmuş gıda harcamalarında gelir, cinsiyet, eğitim, evde dondurulmuş gıda hazırlama durumu ve gıda harcamalarının toplam gelirden aldığı pay istatistikî olarak önemli bulunmuştur. Toplam aile geliri ve gıda harcamalarının toplam gelirden aldığı pay dondurulmuş gıda harcamalarını pozitif yönde etkilerken, evde dondurulmuş gıda hazırlama durumu negatif yönde etkilemektedir. Yine eğitim seviyesinin artması dondurulmuş gıda harcamalarını pozitif yönde etkilemektedir. Araştırma sonucunda dondurulmuş gıda harcamaları gelir esnekliği 0,6 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the amount and percentage of the consumption of the developing frozen nutrients in Turkey?s fifth biggest city, Adana and to define which consumer groups prefer these foods. According to our questionnaire for this purpose, we will try to give information regarding the frozen nutrients habits in central of Adana and in its other districts. The data of this questionnaire have been gained with the participation of 372 individuals who reside in Adana. The package program SPSS 19,0 has been used for the analyzing of the datum of the research. And as methods of this research Chi Square Test, T-Test and Anova tests have been applied to the datum. For the analyzing of the impact of the socio demographic factors, which have great amount of effects on the frozen nutrition consumption, the variable regression method has been utilized. The results of the research show us that the 89,2% of the individuals residing in Adana use the frozen nutrients. The 81,84% of the consumers buy the frozen foods and , 77,65% of the consumers prepare the frozen nutrients at home. And on the other hand 33,1% rate of the income partition is being spent for the frozen nutrients and 9,9% of the nutrition spending has been used for the frozen nutrients. For the spending on the frozen foods, the income, sex, education, the amount of the frozen nutrient preparation at home and the partition for the frozen nutrients by the whole income have been regarded statistically important for the findings of the research. The total income of the family and nutrition spending affect the expenditure of the frozen nutrients positively; but however, this affects the frozen nutrient preparation at home negatively. Again, the education level has a positive effect on expenditures for the frozen foods. The research claims that the income elasticty of the frozen food expenditure has been calculated by 0,6 .