Sosyal güvenlik sisteminin yeniden gelir dağılımına etkisi
The effect of the social security system in redistribution income
- Tez No: 339266
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bugünkü anlamında olmasa da geçmişten beri meydana gelen bir ihtiyaç olan sosyal güvenlik, tarihsel gelişim süreci içinde gerek niteliksel, gerekse niceliksel yönden büyük gelişmeler göstermiştir. Söz konusu gelişmelerin ayrıntılı biçimde incelenmesi ve analizi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Türk sosyal güvenlik sistemi incelendiğinde alt gelir grupları lehine güçlü bir yeniden dağılım gerçekleştiği ancak bununla birlikte kapsama aldığı tüm gelir grupları lehine geliri yeniden dağıttığı görülmektedir. Sisteme sıkça yapılan müdahaleler nedeniyle nesiller arası gelirin yeniden dağılımı bakımından kesin bir yorum yapmak mümkün değildir. Üç bölüm olarak hazırlanan çalışmanın ilk bölümünde; sosyal güvenliğin kavramsal yönden tanımlamaları ve tarihsel gelişimi ve sosyal güvenlik teknik ve modelleri ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde gelir dağılımı ve yeniden gelir dağılımı ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise özellikle tasarruflara ve sermaye birikimine olan etkileriyle yeniden gelir dağılımı üzerindeki etkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
That have occurred since the present from the past need not be in terms of social security, during the course of the historical development of qualitative and quantitative aspects has made great strides. A detailed study and analysis of these developments is the subject of this study. Turkish social security system in favor of the lower income groups examined, but it takes a strong re-distribution of income in favor of the re-income groups, all of which, however, the coverage is handed out. Often due to misuse of the system in terms of inter-generational redistribution is not possible to make a definitive review. Prepared in three sections, the first part of the study, in terms of conceptual definitions and the historical development of social security and social security techniques and models have been discussed. In the second part of the study of income distribution and re-distribution of income are discussed. In the third part of the study, especially the effects of savings and income redistribution effects on capital accumulation are discussed.
Benzer Tezler
- Vergilerin gelir eşitsizliğine etkisi: 2002-2008 dönemi için bir analiz
Effects of taxes on income inequality: 2002-2008 an analysis for Turkey
MEHMET ALİ ÖZYER
- Enflasyonla mücadelede istikrar politikaları
Başlık çevirisi yok
BİLGİN ORHAN ÖRGÜN
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
EkonomiMarmara Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. OSMAN ZEKAYİ ORHAN
- Azerbaycan vergi sisteminin ekonomik analizi
Economic analysis of Azerbaijan tax system
ZABİTA MAMMADZADA
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
EkonomiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ ÇIMAT
- Contribution a la recherche d'un cadre juridique pour un droit international de laconcurrence plus efficace
Daha etkin bir uluslararası rekabet için hukuki çerçeve arayışı
ALİ CENK KESKİN
Doktora
Fransızca
2009
HukukGalatasaray ÜniversitesiKamu Hukuku Ana Bilim Dalı
PROF. DR. JEAN MARC SOREL
PROF. DR. HALİL ERCÜMENT ERDEM