Modern dansçılarda proprioseptif-nöromüsküler eğitimin ve kinezyo-bant uygulamasının dengeye olan etkisi
The effect of proprioceptive-neuromuscular training and kinesio-tape application on balance of modern dancers
  1. Tez No: 339387
  2. Yazar: DEMET TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÜL BALTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, Kinezyo-bant, Proprioseptif-Nöromüsküler Eğitim, Modern Dans, Balance, Kinesio-tape, Proprioseptive-Neuromuscular Training, Modern Dance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada modern dansçılarda proprioseptif-nöromüsküler eğitimin ve kinezyo-bant uygulamasının denge performansına olan etkisi araştırıldı. Araştırmaya toplam 33 gönüllü üniversiteli modern dans öğrencisi alındı (Yaş: 22.4±3.2). Katılımcılar rastgele yöntemle kinezyo-bant(KTG) uygulanan grup (n=11), proprioseptif-nöromüsküler (PNG) eğitimgrubu(n=11) ve kontrol grubu (KG; n=11) olmak üzere 3?e ayrıldı. Tüm dansçılar (3 saat/gün, 5 gün) araştırma süresince modern dans teknik antrenmanlarına devam etti. Araştırma öncesinde dansçılara antropometrikölçümler, 2 statik (Turn-out passé-gözler-açık/relevé gözler kapalı/tabanda), 1 yarı-dinamik (Planör-Airplane) ve 2 dinamik (Monopodalik-straight, Monopodalik-transverse) olmak üzere 5 farklı denge testi uygulandı. KTG?ye ön testlerin 1 gün sonrasında ayak bileğini saran ve peroneal kas gruplarını içine alan kas-korreksiyon tekniği, PNG?ye de ek bir eğitim programı (60 dakika/gün, 2 gün/hf, 8 hafta) uygulandı. KG?na ise ön testlerin ardından herhangi bir ek antrenman programı uygulanmadı. KTG için yapılan uygulamanın dengeye akut etkisi, diğer 2 gruba (PNG ve KG) ise ön testlerin ardından 8 hafta sonrasında son testler tekrar edilerek gelişim farklılıkları incelendi. İstatistiksel olarak ön-son test sonuçlarınınfarklılıkları gruplar arasındaKruskal-Wallis Hve sonrasında Mann-Whitney U, grup içinde iseWilcoxon İşaretli Sıralar Testiile incelendi.Grup içi analizlerde; KTG?de Planör, Monopodalik-straight-transverse testlerinde,PNG?de ise statik-dinamik tüm testlerde, KG?de sadece Planör-Airplane testinde artış belirlendi (p?0.05). Gruplar arası karşılaştırmalarda;PNG-KG arasında tüm testlerde,PNG-KTG arasında Monopodalik-straight-transverse testlerinde PNG lehine, KTG-KG arasında Planör ve Turn-out-passé(gözler kapalı) statik denge testlerinde KTG lehine farklılık ortaya çıktı.Kinezyo-bant uygulamasının akut etkisinin yanı sıra, 8 haftalık PN eğitimin denge performansında oluşturduğu farklılıklar ortaya konularak, modern dansçıların antrenmanları ve dans performansları esnasında uygulayabilecekleri etkin bir program oluşturuldu.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated to compare the effects of Kinesio-Tape application and Proprioseptive-Neuromuscular Training on balance in modern dancers. A total of thirty-three trained university level modern dance students (mean age 22,4±3.2 yrs), voluntarily participated in the study. Participents were divided randomly three groups: Kinesio-Tape Group (KTG) (n=11), Proprioseptive-Neuromuscular Training Group (PNTG) (n=11), Control Group (CG) (n=11). The All dancers continued to their own modern dance educations (5 days per week, 3 hours per day). Anthropometric measurments (height, body weight), as well as balance property was measured by using two static (one-leg passé balance with eyes closed in flat foot and with eyes opened in relevé), one semi-dynamic (airplain test) and one dynamic (using by EasyTech Balance Platform) balance tests before and after the intervention. One day after pre-tests, a correction technic method was applied that included peroneal muscles and covered ankle to KTG. Immediately thereafter all tests were performed.PNTG participated in a 8-week supervised training program (8 weeks, 2 days per week, 60 minutes each session) performing a variety of balance exercises designed, while the KTG and CG did not participate in any addional exercise programme. Kruskal-Wallis H Test-Mann-Whitney U was employed for determining the statistical significance of pre and post tests results between groups and Wilcoxon Signed Ranks Testwas employed for intergroups. In intergroups analysis; Planör-Airplane, Monopodalik-straight-transverse tests in KTG, all the static and dynamic tests in PNG, only Planör-Airplane test in CG were seemed a significant increase (p?0.05). An effective training program was created by using PN training about 8 weeks for dancers as well as the positive acute effects of Kinesio-tape on balance.