The comparison of core stability and agility between female handball players and ballet dancers and ballet dancers
Bayan hentbol oyuncuları ve balerinler arasında gövde stabilite ve çevikliğinin karşılaştırılması
- Tez No: 248190
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL BALTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Spor, Ballet and Dance, Physical Medicine and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: gövde stabilitesi, çeviklik, dans, spor, hentbol, bayan, core stability, agility, dance, sport, handball, female
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı iki yüksek antremanlı sporcu ve dansçı gruplarında gövde stabilite ve çevikliklerini karşılaştırmak ve aralarındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu çalışmada 20 profesyonel bayan hentbol oyuncusu (26.05 ± 5.79 yıl) ve 20 profesyonel bayan bale ve modern dansçı (26.8 ± 4.70 yıl) değerlendirildi. Değerlendirmeler gövde stabilitesi ile gövde ekstansyonu, gövde fleksiyonu, yüzüstü köprü ve sağ-sol yan köprü testlerini içerdi. Çeviklik, T-test ile değerlendirildi. Hentbol oyuncuları ve dansçılar arasında çeviklikte anlamlı fark bulundu. Hentbol oyuncuları dansçılardan daha çevikti (p= 0.000). İki grup arasında sağ (p= 0.03) ve sol (p= 0.03) yan köprüde gövde stabilitesinde anlamlı fark bulundu. Hentbol oyuncuları ve dansçılarda gövde stabilitesi ve çeviklik arasında korelasyon belirlenmedi (p>0.05), ama gruplar birlikte analiz edildiğinde gövde fleksörler ile çeviklik arasında pozitif bir korelasyon gözlendi (p= 0.013). Bu çalışma sonuçları sporcular ve dansçılar arasında gövde stabilitesinde fark göstermezken, çeviklikte önemli bir fark gösterdi. Bununla birlikte gövde stabilitesi ve çeviklik arasında sportif performans açısından olan ilişki desteklenmedi. Çalışmanın bulguları kuvvet ve antrenman profesyonelleri, antrenörler ve sporcular tarafından güncel olarak düşünülen ve uygulananlar ile çelişebilmekte olup, gövde stabilitesi eğitiminin önemi unutulmamalıdır çünkü bu aynı zamanda yaralanmaların önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Sonuçta, abdominal kaslar üzerinde durularak sportif aktiviteye özel gövde stabilizasyon ve kuvvetlendirme programı hazırlamak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the relation and compare core stability and agility between two highly trained groups of athletes and dancers. Twenty elite female handball players (26.05 ± 5.79 years) and twenty professional female ballet and modern dancers (26.85 ± 4.70 years) participated in this study. Assessments included in core stability with back extension, trunk flexion, prone bridge, and left and right bridge tests. Agility was measured by the T-test. Significant difference was identified in agility between handball players and dancers. Handball players were more agile than dancers (p= 0.000). In core stability variable there was a significant difference in right side (p= 0.03) and left side bridge between two groups (p= 0.03). No significant correlation was identified between core stability and agility in handball players or dancers (p>0.05). However, in analyzing groups together a positive correlation was observed between trunk flexors and agility (p= 0.013). The results of this study showed a great difference in agility but not in core stability between athletes and dancers. Moreover the relationship between core stability and agility aspect of sport performance was not supported. Furthermore, while the findings of this study may contradict the current thoughts and practices of strength and conditioning professionals, coaches, and athletes, it does not necessarily discourage the use of core stability training because it also has an important role in injury prevention. Thus, preparing core stability/strength program specific to athletic activities with emphasizing on abdominal muscles may be warranted.