Sıçan testisinde metotreksatın yaptığı hasara karşı vitamin E ve L-karnitin'in etkisi
Effects of vitamin E and L-carnitine against methotrexate- induced injury in rat testis
- Tez No: 339445
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Testis, metotreksat, E vitamini, L-karnitin, sıçan, Testes, methotrexate, vitamin E, L-carnitine, rat
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kanser tedavisinde kullanılan MTX; kemik iliği, GIS mukozası ve seminifer tübüller gibi hızlı bölünen hücreler içeren doku ve organlarda akut toksik yan etkilere yol açar. Biz bu çalışmada MTX?in sıçan testislerinde yaptığı hasarlar üzerine E vitamini ve L-karnitininin koruyucu etkisini araştırdık. Bu çalışmada sıçanlar biri kontrol grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Hayvanlara 17 gün süren deney boyunca intraperitoneal yoldan E vitamini (250 mg/kg/gün), L-karnitine (500 mg/kg/gün) veya plasebo verildi. Kontrol haricindeki gruplara, deneyin 3. ve 10. günü intraperitoneal yolla 20 mg/kg metotreksat yapıldı. Sadece metotreksat verilen gruptaki hayvanlarda kilo kaybı, testislerde ağırlık kaybı ve önemli histolojik hasarlar, malondialdehit değerlerinde yükselme ve süperoksit dismutaz değerlerinde düşme gözlendi. E vitamini ve L-karnitin metotreksatın sebep olduğu kilo kaybı ve testis ağırlığındaki düşüşleri etkilemezken, metotreksatın yol açtığı testisdeki histolojik hasarları azalttılar. E vitamini ve L-karnitin verilen gruplarda malondialdehit değerlerinde yükselme ve süperoksit dismutaz değerlerinde düşme, MTX grubundaki değerlere göre anlamlı derecede azalmıştı.
Özet (Çeviri)
Methotrexate (MTX), used commonly as an anti-metabolite drug in cancer therapy, leads to acute toxic side effects in rapidly divided cells containing tissue or organs such as bone marrow, gastrointestinal mucosa, and seminiferous tubules. In this study, we investigated the protective effects of vitamin E and L-carnitine against MTX-induced injury in rat testis. In this study, rats were divided in to 4 groups including control group. Vitamin E (250 mg/kg/day), L-carnitine (500 mg/kg/day), or placebo were administered to the rats for 17 days. MTX at 20 mg/kg was given intraperitoneally at day 3 and day 10 to all rats except controls. Weight loss, testicular weight loss and marked histological injuries, increased malondialdehyde and decreased superoxide dismutase levels were observed in only MTX-treated group. Vitamin E and L-carnitine treatments did not affect MTX-induced weight loss and testicular weight loss, but these drugs inhibited the MTX-induced testicular histological injuries. Vitamin E and L-carnitine treatments suppressed the increases in malondialdehyde levels and decreases in superoxide dismutase levels. In conclusion, vitamin E and L-carnitine treatments decrease the MTX-induced testicular histological injuries, and these results are supported with biochemical measurements.