Papatya (Matricaria chamomilla) özütlerinin TRPV gen ifadesi ve coronavirus replikasyonu üzerine etkisinin araştırılması
The effects of chamomile (Matricaria chamomilla) on TRPV gene family expression and coronavirus replication
  1. Tez No: 339446
  2. Yazar: DURAN KALA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ULAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Coronavirus, Maticaria chamomilla, SARS, Sitotoksisite, TRPV1-6, Coronavirus, Cytotoxicity, Maticaria chamomilla, SARS, TRPV gene family
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Mayıs Papatyası (Matricaria chamomilla ) ülkemizde yaygın olarak yetişmektedir. Papatya üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Coronavirüsler (CoV) insanlar başta olmak üzere birçok memelilerde ve kuşlarda solunum sistemi, gastrointestinal ve sistemik hastalıklara sebep olmaktadırlar. SARS coronavirüsleri 2002-2003 yılları arasında ortaya çıktı ve 800 den fazla insanın ölümüne sebep olan şiddetli akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) salgını ile insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturmaktadırlar. TRP gen ailesinin hücrelerde çevresel uyarılardaki değişiklikleri algılayan biyolojik sensörler oldukları düşünülmektedir. TRPV (Vanilloid almaç) üyeleri TRPV 1-6 olarak isimlendirilirler. TRPV1-4 üyeleri ısıya duyarlı, Ca2+ geçirgen seçici olmayan katyon kanallardır. TRPV 5- 6 üyeleri Ca2+ seçici katyon kanallardır. Bu araştırmada papatya özütünün coronavirus replikasyonu ve TRPV gene ifadesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Öncelikli olarak Matricaria chamomilla özütünün sitotoksisitesi HeLa CEACAM hücreleri üzerinde MTT (3-(4,5-dimetiltiazol-2-il)-difeniltetrazoliumbromid) metodu ile ortaya konulmuştur. Sonra Matricaria chamomilla özütünün MHV- A59 coronavirüs replikasyonunda ve TRPV genlerinin ifadesi üzerine etkileri Fluidigm RT-PCR ile araştırılmıştır. Sonuç olarak papatya özütünün 1/10 oranındaki yoğunluğunun HeLa CEACAM hücreleri üzerinde en fazla sitotoksik etkiye sahip olduğu saptanmıştır. 1/100 oranındaki papatya özütüne maruz bırakılan HeLa CEACAM hücrelerinde coronavirüs replikasyonunun 6. ve 8. saatinde TRPV1-6 gen ifadelerinde azalma gözlemlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Chamomile (Maticaria chamomilla) is widely grown in our country. Chamomile is used in the thearapy of upper respiratory tract infections and various disorders. Coronaviruses cause respiratory tract infections, gastrointestinal tract infections, and systemic diseases in humans, mammals, and birds. SARS coronaviruses became important for human health during the severe acute respiratory syndrome (SARS) outbreaks of 2002-2003 and caused more than eighthundreds of deaths. They are still risk factor for human health. TRP gene family are thought to be biological sensors that detect environmental changes of the cells. TRPV (vanilloid receptor) gene family members are named as TRPV1-6. TRPV1-4 gene family members are the heat-sensitive, Ca2+ permeable, non-selective cation channels. TRPV5-6 gene family members are Ca2+ selective channels. In this study, the effects of chamomile extract on coronavirus replication and TRPV gene expression was investigated. Firstly, The cytotoxic effects of Matricaria chamomilla extracts have been determined on HeLa CEACAM cells by MTT (3 - (4,5-dimethylthiazol-2-yl)-difeniltetrazoliumbromid) assay. Then effects of Matricaria chamomilla extract was investigated in the replication of coronavirus MHV-A59 and TRPV gene family expression by Fluidigm Real-Time PCR System with BioMarin ? HD. Results: 1/10 density of Matricaria chamomilla ekstract showed maximum cytotoxic effect on HeLa CEACAM cells. 1/100 density of Matricaria chamomilla extract showed significantly decreasing of TRPV1-6 gene expressions on the 6th and 8th hour of coronavirus replication.