Vertimax antrenmanlarının çeviklik, çabukluk ve ivmelenme üzerine etkisi
Effect of vertimax training on agility, quickness and acceleration
- Tez No: 339530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN KAYA, DOÇ. DR. HALİL TAŞKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Vertimax, antrenman, çeviklik, çabukluk, ivmelenme, Vertimax, training, quickness, agility, acceleration
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı Vertimax antrenmanlarının çeviklik, çabukluk ve ivmelenme üzerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya toplam 29 denek gönüllü olarak katıldı. Araştırmada, vertimax antrenman grubu (N=10), klasik antrenman grubu (N=10) ve kontrol grubu (N=9) olmak üzere 3 grup yer aldı. Deneklere 8 hafta süreyle haftada 3 gün çabukluk ve çevikliğe yönelik antrenman programı uygulandı. Antrenman programını vertimax antrenman grubu vertimax cihazı ile uygularken, klasik gruptakiler vertimax cihazı olmaksızın uyguladılar. Kontrol grubu ise herhangi bir programa katılmadılar. Ölçümlerde 4 kapılı fotosel ve m (çeviklik testi için tek kapılı fotosel ve huni) kullanılarak ön test ve son test modeli uygulandı. Ölçümlere, 15 dk lık ısınma ile başlanarak, deneklere ivmelenme, çabukluk ve çeviklik testleri uygulandı. Her denekten 3 dk dinlenme aralığı ile 3 kez ölçüm alınarak en iyi olan derece kaydedildi. Vertimax antrenman grubuna ilişkin 5 m çabukluk, 10 m ivmelenme, 15 m ivmelenme ile çeviklik ön test ve son test değerleri sırasıyla 1,11±0,06 ve 1,06± 0,08 s (P0,05) olarak tespit edildi. Klasik antrenman grubuna ilişkin 5 m çabukluk, 10 m ivmelenme, 15 m ivmelenme ile çeviklik ön test ve son test değerleri sırasıyla 1,11±0,06 ve 1,07±0,07s (P0,05) olarak tespit edildi. Kontrol grubuna ilişkin 5 m çabukluk, 10 m ivmelenme, 15 m ivmelenme ile çeviklik ön test ve son test değerleri ise sırasıyla 1,13±0,08 ve 1,10±0,07 s (P>0,05); 1,87±0,11 ve 1,83±0,09 s (P>0,05); 2,55±0,11 ve 2,54±0,08 s (P>0,05); 9,74±0,45 ve 9,92±0,49 s (P>0,05) olarak tespit edildi. Sonuç olarak, çabukluk ve ivmelenme özelliklerinin 8 haftalık vertimax antrenman programı sonrasında anlamlı derecede geliştiği, çeviklik özelliklerinde ise anlamlı gelişmenin olmadığı görülmüştür. Çalışmada kullanılan antrenman uygulamasının anlık hareket gerektiren durumlar ve kısa sürede maksimum hıza ulaşmak için kullanılabileceği düşünülmektedir. Buna karşın bu antrenman uygulamasının çeviklik gerektiren hareketlerin gelişmesine katkı sağlamadığı düşünülmektedir. Vertimax antrenmanlarının farklı uygulamaları kullanılarak antrenmanlar açısından zenginlik ve yenilik olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the effects of Vertimax training incident to agility, quickness and acceleration. 29 subjects in total participated in the study on a voluntary basis. The subjects were divided into 3 groups in the study as vertimax training group (N =10), classical training group (N = 10) and Control Group (N = 9). A quickness and agility training program was applied to the subjects for 3 days a week for 8 weeks. Vertimax training group performed the training program with the Vertimax device while the subjects in the classical training group carried out the training program without the cited device. The control group did not partake in any program. Pre-test and post-test models were performed utilizing a 4-door photocell and m (photocell with a single door and funnel for agility test) in measurements. Measurements started with approximately 15 minutes warm-up, and acceleration, quickness and agility tests were performed by the subjects. 3 measurements with 3 min rest intervals were taken from each subject and the best score was recorded. 5 m quickness, 10 m acceleration and 15 m acceleration with agility pre-test and post-test values vertimax of group training were established as 1.11 ± 0.06 and 1.06 ± 0.08 s, (P 0.05) respectively. 5 m quickness, 10 m acceleration, 15 m acceleration with agility pre-test and post-test values for classical training group are as 1.11 ± 0.06 and 1.07 ± 0.07 s (P 0.05) respectively. 5 m quickness, 10 m acceleration, 15 m acceleration with agility pre-test and post-test values for control group are as 1.13 ± 0.08 and 1.10 ± 0.07 s, (P> 0.05); 1, 87 ± 0.11 and 1.83 ± 0.09 s (P> 0.05); 2.55 ± 0.11 and 2.54 ± 0.08 s (P> 0.05) and 9.74 ± 0.45 and 9.92 ± 0.49 s (P> 0.05) respectively. As a result, it was seen that quickness and acceleration significantly developed subsequent to the 8-week Vertimax training program while agility development was not significant. It is thought that the training application employed in the study can be utilized for situations that require immediate action and for reaching maximum speed as soon as possible. However, it is also thought that this application does not contribute to the development of movements that require agility. It is thought that Vertimax training can bring vast alternatives and innovation to trainings by using different applications thereof.