Ankaferd Blood Stopper'ın kemik dokusu iyileşmesi üzerine olan etkilerinin deneysel olarak incelenmesi
Effects of Ankaferd Blood Stopper on bone healing: An experimental study
  1. Tez No: 339549
  2. Yazar: AKIN ÖZTEMEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ankaferd Blood Stopper, kemik iyile?mesi, ksenojenik kemik grefti, vasküler endotelyal büyüme faktörü, osteokalsin127, Ankaferd Blood Stopper, bone healing, xenogenic bone graft, vascular endothelial growth factor, osteocalcin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Oral ve maksillofasiyal bölgede, konjenital ya da geli?imsel malformasyonlar, travma, enfeksiyon gibi çe?itli nedenlerle kemik defektleri olu?abilmektedir. Olu?an kemik defektlerinin rekonstrüksiyonu modern cerrahinin en zor uğra?ılarından biri olarak kabul edilmektedir. Günümüze kadar pek çok ara?tırmacı kemik defektlerinin hızlı ve ba?arılı bir ?ekilde onarımını sağlamak amacıyla çe?itli çalı?malar yapmı?tır.Bu çalı?mada, lokal hemostatik ajan olan Ankaferd Blood Stopper? ın (ABS) kemik dokusu iyile?mesi üzerine olan etkilerinin histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesi amaçlanmı?tır.Çalı?mada 24 adet Yeni Zelanda tipi beyaz erkek tav?an kullanılmı?tır. Tav?anların tibiasında, bilateral olarak 5 mm çapında 2 adet kemik defekti olu?turulmu?tur. Sol tibiadaki proksimal defekte ksenojenik kemik grefti (Bio-Gen Mix) ve ABS karı?ımı yerle?tirilmi?, distal defekte ise 0,1 cc ABS uygulanmı?tır. Sağ tibiada açılan proksimal defekte ksenojenik kemik grefti ve serum fizyolojik (SF) karı?ımı yerle?tirilmi?, distal defekte ise 0,1 cc SF uygulanmı?tır. 24 adet tav?an 4 e?it gruba ayrılarak, 7., 15.,30. ve 45. günde sakrifiye edilmi?tir. Elde edilen örnekler histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirilmi?tir.Yapılan histopatolojik değerlendirme sonucunda ABS uygulanan örnekler ile kontrol grubundaki örnekler arasında, kemik dolum miktarı açısından anlamlı bir fark bulunmamı?tır. ABS uygulanan örneklerde 15. günde inflamasyon düzeyinin daha dü?ük olduğu görülmü?tür. 7. ve 30. gün guplarında ABS uygulanan defektlerdeki endosteal kemikle?me miktarı daha yüksek bulunmu?tur. Hiçbir örnekte yabancı cisim reaksiyonuna rastlanmamı?tır. Yapılan immünohistokimyasal analizde ABS uygulanan örneklerdeki Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü (VEGF) ve Osteokalsin (OC) ekspresyonu anlamlı derecede yüksek bulunmu?tur.
Özet (Çeviri)
Bone defects in oral and maxillofacial region might appear as a result of many factors such as trauma, congenital or developmental malformations and infections. The reconstruction of bone defects still poses a significant problem in modern surgery. Many studies were performed to repair bone defects successfully by researchers until now.The aim of this study is to investigate the effects of Ankaferd Blood Stopper (ABS) on bone healing histopathologically and immunohistochemically. In this study 24 New Zealand White male rabbits were used. Two bone defects (5mm in diameter) were created in rabbit tibias. In the left tibia, the proximal defect was filled with xenogenic bone graft (BioGen Mix) and ABS mixture, 0,1 cc ABS was applied to the distal defect. In the right tibia, the proximal defect was filled with xenogenic bone graft (Bio- Gen Mix) and sterile saline mixture, 0,1 cc sterile saline was applied to the distal defect. 24 rabbits were divided into four groups according to the sacrification days (7th, 15th, 30th and 45th days respectively). Histopathological and immunohistochemical examinations were performed on all samples.According to the histopathological examination results; there was no statistical difference in the amount of new bone formation between ABS and control groups. However, the inflammation scores were statistically lower in the ABS group than the control group on the 15th day. On the 7th and 30th days, the amount of endosteal new bone formation was higher in ABS groups. No foreign body reaction was seen in all samples. According to the immunohistochemical examination results; Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) and Osteocalcin (OC) expression scores were statistically higher in the ABS group than the control group.