Beden eğitimi ve spor yüksek okullarında küreselleşmenin, beklenen ve gözlenen etkileri
Expected and observed effects of globalization in physical education and sport academies
  1. Tez No: 339580
  2. Yazar: İBRAHİM ÜMRAN AKDAĞCIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KARAKÜÇÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları, Yönetim, Teknoloji, Finansman, Araştırma, Öğretme/Öğrenme Süreci, Globalization, Physical Education and Sports Academies, Administration, Finance, Technology, Research, Education-Instruction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Son yılların en tartışılan konularından biri, küreselleşme mi yoksa ulusallaşma (bölgeselleşme) mı sorusudur. Diğer bir deyişle politika ve güçlü sermaye himayesindeki modernleşen teknolojinin, din ve milli kimlik, gelenek, kültür ve dil üzerinde oluşturduğu farklılıkların korunmasındaki karşı koyuşu! Küreselleşmenin etkilediği önemli alanlardan birisi de eğitim ve eğitim kurumlarıdır. Bu araştırma küreselleşmenin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları (BESYO) üzerinde yönetim boyutundaki beklenen ve gözlenen etkilerini, öğretim elemanlarının görüşlerine dayanarak açıklamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla araştırmada iki alt sorun belirlenmiştir: BESYO'nda görev yapan öğretim elemanlarının, küreselleşmenin BESYO üzerindeki yönetim, finansman, teknoloji, araştırma, öğrenme/öğretme süreci boyutlarında (beş boyutta) ?gözlenen? ve ?beklenen? etkilerine ilişkin görüşleri nelerdir? Gözlenen ve beklenen etkilerine ilişkin görüşleri arasında fark var mıdır? Araştırma, varolan durumu betimleyen tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini üniversitelerin BESYO'nda bulunan Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent ve Araştırma Görevlileri oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Şentürk (2007)102 tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Araştırma aracının geçerlilik güvenirlik çalışmaları yapılmış, faktör analizi ile madde faktör yükleri hesaplanmıştır. Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ise 0.05 anlamlılık düzeyinde 0.98 olarak bulunmuştur102.Araştırma sonuçlarına göre, BESYO'nda görevli öğretim elemanları, beş boyuttaki etkileri, küreselleşmenin beklenen etkileri olarak değerlendirmektedir. Küreselleşmenin sözü edilen boyutlardaki beklenen etkileri, BESYO'nda tam olarak gözlenmemektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most discussed topics in recent years is the question of globalization or nationalization (regionalization). In other words, strong capital dominated policy and modernizing technology, religion, and national identity, tradition, protection of cultural and linguistic differences on the resistance created. One of the major areas affected by the globalization are education and training institutions. The purpose of this study is to determine the viewpoints of academic staff related to the expected and observed effects of globalization on the dimensions of administration, finance, technology, research and instruction, and whether there are significant differences between academic staff (research assistant, associate professor and professor) viewpoints of expected and observed effects of globalization. The items were grouped in relating with the dimensions of administration, finance, technology, research and instruction. Questionnaire was used to collect the data developed by Senturk (2007)102. The reliability and validity analysis was made and Cronbach alfa reliability coefficient was found 0,98. Means, paired t- tests, non-paired t test, One-Way ANOVA and LSD were used in the analysis of data. Significance level was accepted as 0,05 in comparing the views 102.According to the results of this research, academic staffs evaluate the effects of globalization as expected ones. However they assert that they could not entirely observe the expected effects of the referred dimensions of globalization.