Oryantiring branşında büyük erkek kategorisindeki elit sporcuların bazı fiziksel ve fizyolojik profillerinin incelenmesi
Analyzing some physical and physiological profiles of elite sportsmen in the elder category of orienteering branch
- Tez No: 339609
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Oryantiring, Somatotip, Fiziksel uygunluk, Antropometri, Orienteering, Physical fitness, Somatotype, Anthropometric
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Araştırmanın amacı, Türkiye?de oryantiring sporunda elit seviyede yarışmakta olan erkek atletlerin bazı fiziksel, fizyolojik ve antropometrik profillerini ortaya koymak, bu profillerle müsabaka başarısı arasındaki ilişkiyi inceleyerek bir durum tespiti yapmaktır. Bu amaçla, 21 erkek elit oryantiring sporcusunun antropometrik ölçümleri, vücut kompozisyon analizleri ile müsabaka analizleri yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistik yöntemleri aritmetik ortalama (X ) ve standart sapma (SD) kullanılmıştır. Araştırmamıza yaşları 25.90±2.62 arasında değişen 21 erkek elit oryantiring sporcusu sporcu katılmıştır. Deneklerin vücut ağırlıklarının ortalaması 72.30±5.57 kg ve boy uzunluklarının 177.00±5.31 cm?dir. Sporcuların endomorfi somatotip ortalaması 2.67±1.34, mezomorfi somatotip oratalaması 4.37±1.30 ve ektomorfi ortalaması ise 3.89±1.13?dur. Bu ölçümler ışığında erkek elit oryantiring sporcularının vücut kompozisyonları belirlenmiş, somatotipleri tanımlanmıştır. Buna göre erkek elit oryantiring sporcularında Mezomorfi-Ektomorfi vücut tipinin ortaya çıktığı görülmüştür. Sporcuların vücut kas ağırlıkları X =35.44±3.25 kg, kas yüzdeleri X =48.96±1.81, vücut yağ ağırlıkları X =10.04±2.13 kg ve yağsız ağırlıkları X =62.26±5.32 kg.dır. PBF 13.93±2.90, BMI ortalaması 23.10 kg/m²?, BMR ortalamaları ise 1714.61±114.95 kcal?dir. Sporcuların yarışma süresince kalp atım hızlarının ortalaması 176.28., maksimum kalp atım hızları ortalaması ise 186.38 Atım/dkdır olarak gerçekleşmiştir. Araştırma sonucunda, sporcuların performans süreleri ve vücut yapısı ile ilgili bazı değişkenler arasında herhangi bir ilişkiye rastlanmamıştır (p>0.05). Yine performans sürelerinin mezamorfi ve ektamorfi değişkenlerini istenilen düzeyde yordamadığı, istatiksel açıdan anlamlı düzeyde olmadığı görülmüştür (p>0.05).
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to present ; some physical , physiological and antropometric profiles of orienteering sport male athletes who are competing elite level in Turkey ,determine the situation of these profiles with competition success by examining the relation. For this purpose , antropometric measurements , body composition analyses and competition analyses of 21 male elite orienteering players are tested. In data anaylses obtained, descriptive statistical methods , arithmetic mean , standard deviation is used. Ranging in age from 25.90±2.62 ( 25.90 to 2.62 ) , 21 male elite orienteering players take part in our study .Body weight averages of the subjects are 72.30±5.57 kg and stature averages are 177.00±5.31 cm. Sportsmen?s averages of endomorphy somatotype are 2.67±1.34 , mezomorphy somatotype 4.37±1.30 and ectomorphy 3.89±1.13 . In the light of all these measurements , body compositions of male elite orienteering sportsmen are specified and somatotypes are described. Accordingly it is seen that male elite orienteering sportsmen took shape as Actomorphy body type . Sportsmen?s body muscle weights X =35.44±3.25 kg ,muscle percentages X =48.96±1.81, body fat weights X =10.04±2.13 kg , fat free weights are X =62.26±5.32 kg . PBF (Body Fat Percentage) 13.93±2.90, BMI (Body Mass Index) averages 23.10 kg/m²?, BMR (Body Mass Index) averages are 1714.61±114.95 kcal. Heart rate averages of the sportsmen during the race is 176.28 pulse per minute. As a result of this study ; no relation between sportsmen?s performance time and some variables regarding their body types is seen. Again it is seen that performance time does not predict mozamorphy and ectamorphy variables as intended, and is not at a significant level statistically .