Oryantiring uygulamalarının ilköğretim programlarındaki fonksiyonelliği
Function of orienteering applications on primary school's program
- Tez No: 225685
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KARAKÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Oryantiring, İlköğretim, Beden Eğitimi, Spor, Orienteering, Primary School, Physical Education, Sports
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim müfredatına 2006 yılından itibarendâhil edilen spor etkinlikleri dersi kapsamında oryantiring eğitimi elealınmıştır. Araştırmada, eğitim, öğretim, beden eğitimi, spor ve oyunkavramları paralelinde oryantiring sporuna değinilmiş ve ilköğretimspor etkinlikleri dersinde okutulmak üzere oryantiring dersi içinörnek veriler sunularak eğitimi vermek isteyen öğretmenlere katkıdabulunmak amaçlanmıştır.Program geliştirme süreci olarak yapılan çalışmada ilk olarakeğitimi ve eğitim sistemini ele alınmıştır. Öğretme ve öğretimkavramlarına ve bunun gerçekleştiği okul ortamına değilmiş,akabinde sırasıyla Türk Millî Eğitim Sistemi, Oyun, Beden Eğitimi veSpor, Gelişim konuları genel bilgiler çerçevesinde irdelenmiştir.Yenilenen eğitim ve öğretim müfredat programı ve temel aldığıyapılandırmacı program uygulamalarından bahsedilmiş, oryantiringve oryantiring uygulamaları ile elde edilebilecek kazanımlar ayrı ayrıele alınmıştır. Oryantiring uygulamalarının kazanımlarıyla, ilköğretimderslerinin kazanımları arasında bağ kurularak, oryantiringuygulamalarının sağladığı kazanımlarla beraber bu dersleri dedesteklediği gösterilmeye çalışılmıştır.Yeni eğitim?öğretim yaklaşımı; çocuğun kendisini ifadeetmesini, yeterince oyun oynayarak doyuma ulaşmasını, sağlığınıkorumasını, geliştirmesini ve sportif yarışmalar içerisinde kendinikanıtlamasını esas almakta, öğrencinin kendi kararlarını verebilecek,ayakları üzerinde duran ve gerektiğinde kritik durumlarda cesaretleatılabilecek yetilere sahip olmasını sağlamaya çalışmaktadır.Oryantiring uygulamaları bu esaslar dâhilinde yapılabilecektir.Oryantiringin iyi anlamak, bu branştan en iyi verimi alabilmekve gerek ulusal gerekse uluslararası alanda başarılı olabilmek içinküçük yaşta verilecek eğitim ve öğretimin önemi büyüktür. Bukapsamda değerlendirdiğimiz oryantiring dersi, ilköğretim sporetkinlikleri dersi içerisinde uygulamaya konulduğunda, hem ülkesporuna hem de öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkısağlayabilecek, oryantiring aktiviteleri ile elde edilebilecekkazanımlar diğer derslerin kazanımları ile birçok konudaörtüşebileceğinden öğrencilere bu yönüyle de destekleyebilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, orienteering education under Lecture of SportsActivities which is included to the curriculum of primary school in2006 is discussed. The orienteering sport is mentioned according toeducation, training, physical education, sports and games, andsample informations about Orieneteering Lecture under the Lectureof Sports Activities is given in order to contribute to teachers whoare voluntary to teach this sport.Firstly, education and education system of the sport arediscussed. Teaching and concepts of teaching and school that thesehave realized are mentioned, then the topics, Turkish NationalEducation System, Physical Education and Sports, Development,examined in a generalized perspective respectively. The neweducation and training curriculum program and the structuralprogram that they are originated are mentioned, the benefits from theorienteering and applications of orienteering are discussed one byone. The benefits from the orienteering applications and primaryschool's lecture are correlated and the support of the gain from theorienteering applications to the lectures is tried to be presented.The new education and training approach supports children toexpress themselves, satisfy their need on games, protect andimprove their health, prove themselves in sports competitions, maketheir own decisions and be brave under criticital tough situations.Applications on orienteering can be done according to these basis.Early eductaion plays an important role in understandingorienteering, having the maximum efficiency from this branch andbeing successful in national and international stages. The lecture oforienteering which can be implemented under the Lecture of SportsActivities, can contribute the branch in the country and self?improvement of the students; it can improve students since the gainsof orienteering activities also overlap that of the other lectures.