İntravenöz kateter girişimi öncesi lokal sıcak uygulamanın hastanın ağrı, anksiyete ve memnuniyeti üzerine etkisi
The effect of local heat application before the intravenous catheterization on the patient pain, anxiety and satisfaction
- Tez No: 339610
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURCAN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, anksiyete, hasta memnuniyeti, intravenöz kateter girişimi, lokal sıcak uygulama, Pain, anxiety, patient satisfaction, Intravenous catheterization, local heat application
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırma, intravenöz (IV) kateter girişimi öncesi lokal sıcak uygulamanın hastanın ağrı, anksiyete ve memnuniyeti üzerine etkisini belirlemek amacıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Onkoloji Kliniğinde yarı deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın uygulanmasına başlanmadan önce etik kurul onayı alınmıştır. Deney grubunda 40 ve kontrol grubunda da 40 olmak üzere örneklem kriterlerine uygun toplam 80 hasta araştırmaya dahil edilmiştir. Deney grubundaki bireylere IV kateter girişimi öncesi kateter yerleştirilecek kola araştırmacı tarafından dijital nemli sıcak pedle on dakikalık lokal sıcak uygulama yapılmış, kontrol grubundaki bireylere ise IV kateter girişimi öncesi hiçbir uygulama yapılmamıştır. IV kateter girişimi, bu uygulamanın standart prosedürü konusunda bilgilendirilmiş bir hemşire tarafından yapılmıştır. Veriler, literatüre dayalı olarak hazırlanan veri toplama formu ile elde edilmiş ve SPSS 15.0 programı kullanılarak, uygun testler ile değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin sonucunda, IV kateter girişimi öncesinde yapılan lokal sıcak uygulamanın hastaların ağrılarını azalttığı ancak anksiyete ve memnuniyetleri üzerinde etkili olmadığı anlaşılmıştır (p>0.05). Sonuç olarak, venlerin görülmesinin güç ve IV kateter girişiminin zor olduğu durumlarda girişim öncesi lokal sıcak uygulamanın yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
A quasi-experimental study was conducted to determine the effect of local heat application before the intravenous (IV) catheterization on the patient pain, anxiety and satisfaction in the Oncology Clinic, Farabi Hospital, Karadeniz Technical University. Firstly, research ethics committee approval was obtained before the research application. Totally 80 patients, 40 of which is considered for the test group and the rest is for the control group, and the each group is suitable for the sample criteria, were involved in this study. The heat application having digital moist heating pad for ten minutes was practiced by the researcher to the extremity, in which catheter is inserted before IV catheterization, of the patients, who were included in the test group, but any application was not practiced to the patients, who were included in the control group. IV catheterization was applied by the nurse who was informed about the standard procedure of this application. The related data were compiled by means of data collection form, which was prepared based on the literature. Data were analyzed by appropriate statistical methods using the computer software SPSS version 15.0 for Windows. In the result of these analyses, it was understood clearly that the local heat application before IV catheterization alleviated the patient pain (p0.05). As a result, the local heat application before the IV catheterization is recommended for the situations in which it is difficult to see the veins and to perform the IV catheterization.