Oryantiring sporunda kent içi organizasyonlar üzerine bir inceleme
Case study on orienteering event in urban organizations
- Tez No: 225697
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KARAKÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Oryantiring, Park, Organizasyon, Spor
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Kent içi oryantiring organizasyonları Ankara örneğinin incelenmesi araştırmasında, öncelikle tezimize ışık tutması bakımından Dünyadaki oryantiring organizasyonlarının gelişim seyrine bakılmış, konunun daha iyi anlaşılabilirliği bakımından Kent ve Rekreasyon kavramları incelenmiş ve Türkiye'deki kent içi oryantiring etkinlikleri irdelenerek Ankara ili ele alınmıştırBu araştırmada, kent içinde düzenlenen oryantiring etkinlikleri (Park, Kampus, Şehir, Show v.b) ele alınarak, oryantiringin tanıtım konusunda park oryantiringin ne denli etkin olduğu, oryantiringin ilk eğitim aşamasında en uygun yerlerin parklar olduğu, eğlenceli ve katılımcılar tarafından zevkle yapılan bir tür olduğu ve kent içinde yapılacak yeni bir rekreatif etkinliliğin ortaya çıktığını vurgulamak amaçlanmıştır. Ayrıca park oryantiring etkinliklerinin Türkiye'deki ve Ankara'daki gelişimleri incelenmiş, klasik oryantiringe göre katılımcı sayılarında ne kadar fark olduğu ele alınmış, organizasyonel olarak daha kısa sürelerde ve daha görsel niteliklerde olduğuna değinilmiş ve şehirden uzaklaşmadan gerek bireysel gerekse ailecek kent içerisinde rekreatif bir etkinlik olarak oryantiringinde yer alabileceği yapılan literatür taramasından edinilen bilgiler ışığında vurgulanmıştırOryantiringin sivillerde yaygınlaşmaya başlamasıyla kent içi oryantiring etkinlikleri de düzenlenmeye başlanmış olup ilk etkinlikler Ankara da olmak üzere Türkiye'nin değişik illerinde park oryantiring yarışmaları düzenlenmiş ve o illerde de oryantiringin tanıtım ve gelişimine katkıda bulunması sağlanmıştır. Yapılan bu tanıtım etkinlikleri genellikle üniversitelerin önderliğinde başlamış daha sonraları federasyon bünyesinde hızla devam etmiştirPark oryantiring etkinlikleri rekreatif etkinlik olarak herkes tarafından uygulanabilir olmasından öte, olimpiyatlara dahil olamayan her spor branşının hayali olan olimpiyatlara girebilmek, oryantiring sporunun da birincil arzularından biridir. Park oryantiring etkinlikleri olimpiyat oyunlarına girebilmek adına sportif niteliklerin birçoğunu barındırmakta olup uygulanabilirlik bakımından olimpiyatlara girecek ilk oryantiring türü olması düşünülmektedirOryantiringin en büyük ihtiyaçlarından biri olan kaliteli organizasyon hizmetinin incelenerek detaylı bir oryantiring organizasyon modeli geliştirilmiştir
Özet (Çeviri)
Regarding local orienteering organisations ? analysis of Ankara sample-, first of all, development progress of worlwide orienteering organisations are viewed in order to enlighten for this thesis. In addition, concepts such as City and Recreation are examined so as to make it much more understandable and ?Ankara? city is selected to be explicated as an example for local orienteering activities within TurkeyIn this research, orienteering activities organized within a city (park, campus, city, show etc) are discussed and mainly ?park orienteering? is focused on explaining that how park orienteering is effective on the presentation of orienteering; the most convenient places for the first education phase of orienteering are parks; how enjoyable activity it is that many participants can join and a new re-creative activity that arises within the city. Moreover, developments of park orienteering activities within Turkey and Ankara are analyzed; the difference on the participant numbers compared to classic orienteering is discussed ; the organizational issues such as how short time it takes and how visual quality it has are observed; and the way to practise this re-creative activity, both individually and as a group, without going far away from the city center is emphasized in the light of the information obtained by scanning literature.Once orienteering?s becoming widespread among the civilians, local orienteering activities have begun to be organized. First activities were held in Ankara, then spread to many cities of Turkey. Park orienteering races are organized in various cities. These organizations have made good impact on orienteering?s presentation/introduction and provided development/progress. Generally, these introductive activities have started to be organized by the leadership of universities, but later on, federations continue to maintain these activitiesBesides the fact that park orienteering activities, which are considered as re-creative activity, can be applied by eveyone, Like the other nonolympic games orienteering wants to be an olympic game too. Park orienteering activities, which are acceptable to join olyimpic games, is considered as the first one of Orienteering types.The most urgent need of high standarts of orienteering organizations had been worked on and as a result new model is established.Key word: Orienteering, Park, Organization, Sport