Oksidatif stres belirteçlerinin ve hyaluronik asitin koroner arter hastalığının anjiografik yaygınlık ve ciddiyeti ile ilişkisi
The relationship of oxidative stress markers and hyaluronic acid to angiographic extent and severity of coronary artery disease
  1. Tez No: 339621
  2. Yazar: ÖZGE ÖZSAÇMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BİLGİHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Ateroskleroz, Oksidatif stres, MDA, AOPP, İnflamasyon, IL-6, Coronary Artery Disease, Atherosclerosis, Oxidative stress, MDA, AOPP, Inflammation, IL-6
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Koroner arter hastalığı (KAH), kalp hastalıklarının en yaygın türü olup, tüm dünyada özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başlıca ölüm nedenidir. Koroner arter hastalığı, ağırlıklı olarak ateroskleroz komplikasyonlarına bağlı olarak oluşmaktadır. KAH, kalbi çevreleyen ve besleyen bir ya da daha fazla sayıdaki, orta ve büyük boy arterlerde kan akımının azalması ya da olmaması nedeniyle oluşan kompleks bir dejeneratif hastalıktır. Ateroskleroz, damar duvarında özellikle lipid parçacıkların birikimi ile damar lümeninin tıkanması sonucu normal kan akımının engellendiği patolojik bir süreçtir. Oksidatif stres, endotel disfonksiyonu ve inflamasyon; aterosklerozun gelişimi ve ilerlemesinde esas olarak rol oynamaktadırlar. Çalışmamıza koroner anjiografi uygulanmış 125 hastayı dahil ettik. Katılımcıları, KAH varlığı ve yokluğunu göz önüne alarak; kontrol (n=62) ve hasta (n=63) grupları şeklinde sınıflandırdık. Çalışmada yer alan katılımcıların serumlarında oksidatif stres belirteçlerinden MDA ve AOPP düzeylerinin, inflamatuar belirteçlerden ise HA ve IL-6 düzeylerinin gruplar arasında oluşan farklarını inceledik. Yapılan çalışmalar sonucunda serum MDA ve AOPP düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı. Serum IL-6 ve HA düzeylerinin ise hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak arttığı gözlemlendi. Sonuç olarak, HA ve IL-6 düzeylerinin koroner arter hastalığında erken teşhis belirteçleri olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak MDA ve AOPP düzeyleri ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişkinin saptanması için daha geniş ölçekli ve çok sayıda çalışmaların yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Coronary artery disease (CAD) is the most common type of heart disease. It is the leading cause of death in the world in developed and developing countries. CAD is mainly due to the complications of atherosclerosis and a complex degenerative disease that causes reduced or absent blood flow in one or more of the large and medium-sized muscular arteries that encircle and supply the heart. Atherosclerosis is a pathological process in which preventing normal blood flow by blocking vessel lumen because of the accumulation lipid particles. Oxidative stress, endothelial dysfunction and inflammation, mainly play a role in the development and progression of atherosclerosis. We included 125 patients which have applied coronary angiography, in our study. We categorized the participants into control (n:62) and case (n:63) groups according to the presence and absence of a CAD. In the study, we examined participants serum MDA, AOPP and IL-6, HA levels of the differences between the groups. As the result of study, serum MDA and AOPP levels were not statistically significantly different between the patients and control group. In the patients group serum levels of IL-6 and HA were significantly increased compared to control group. As a result, HA and IL-6 levels could be used as markers in the early diagnosis of coronary artery disease. We suggest that, for the detection of the relationship between CAD and MDA and AOPP levels with independent of other risk factors, multiplexed and a large scale studies are necessary.