2011-2012 Turkcell Süper Ligi ile Bank Asya 1. Liginde oynanan maçlarda kullanılan köşe vuruşlarının maç analizi ile karşılaştırılması
2011-2012 Turkcell Super League and the Bank Asya League 1 matches played strokes match analysis used in comparison with corner
  1. Tez No: 339622
  2. Yazar: MEHMET SÖYLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Maç Analizi, Köşe Vuruşu, Kale Sahası, Ceza Sahası Bölgleri, Football, Analysis of Match, Corner Kick, Goal Area, Penalty Areas
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı 2011-2012 Turkcell Süper Ligi ile Bank Asya 1. Liginde oynanan maçlarda Kullanılan Köşe Vuruşlarında (sağ ve sol köşeden kullanılanlar, 1., 2., 3., 4., 5., 6. bölgeye atılan köşe vuruşları, müdafaa, kaleci, hücum oyuncusu) farkın karşılaştırılmasıdır. Bu çalışmada Turkcell Süper Ligi takımlarından rastgele seçilmiş 6 takımın toplam 41 maçı ve Bank Asya1.Ligi takımlarından rastgele seçilmiş 6 takımın toplam 46 maçı kâğıt ve kalem metodu(çetele) ile maç analizi yapılmıştır. Çalışmada Turkcell Süper Lig ve Bank Asya 1.Ligi takımlarının kullandıkları köşe vuruşları; ceza alanı 6 bölgeye ayrılarak, tehlikeli bölgeyi bulmak amacıyla bölgelere atılan köşe vuruşları arasındaki farklara ve yüzdelere,sağdan?soldan kullanılan köşe vuruşlarının,maç içerisinde kullanılan köşe vuruşlarının ve kaleci,müdafaa ve hücum oyuncularının topla buluşma sayıları arasındaki farklarına bakılmıştır. Karşılaşmalar Kâğıt ve Kalem metodu ile Tablo çetele maç analizi programıyla analiz edilmiştir.Araştırma için gerekli veriler bilgisayara aktarılmıştır.Araştırmanın problemlerine cevap bulma sürecinde, SPSS 17,0 (Statistical Package for The Social Science) programından yararlanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda kullanılan köşe vuruşlarının bölgelere dağılımına baktığımızda; 1.bölgeye atılan kornerlerde Bank Asya 1.Ligi takımlarına ilişkin ortalama 2,91 iken Turkcell Süper Lig takımlarına ilişkin ortalama 2,56 olarak elde edilmiştir, 2.bölgeye atılan kornerlerde Bank Asya 1.Ligi takımlarına ilişkin ortalama 3,17 iken Turkcell Süper Lig takımlarına ilişkin ortalama 2,26 olarak elde edilmiştir, 3.bölgeye atılan kornerlerde Bank Asya 1.Lig takımlarına ilişkin ortalama 2,82 iken Turkcell Süper Lig takımlarına ilişkin ortalama 2,95 olarak elde edilmiştir, 4.bölgeye atılan kornerlerde Bank Asya 1.Lig takımlarına ilişkin ortalama 2,36 iken Turkcell Süper Lig takımlarına ilişkin ortalama 2,78 olarak elde edilmiştir, 5.bölgeye atılan kornerlerde Bank Asya 1.Lig takımlarına ilişkin ortalama 1,50 iken Turkcell Süper Lig 1.Lig takımlarına ilişkin ortalama 2,24 olarak elde edilmiştir, 6.bölgeye atılan kornerlerde Bank Asya 1.Lig takımlarına ilişkin ortalama 0,52 iken Turkcell Süper Lig takımlarına ilişkin ortalama 1,12 olarak elde edilmiştir. Araştırma kapsamındaki Turkcell Süper Lig ve Bank Asya 1.Ligi takımlarının kullandıkları kornerlerde topla buluşan oyunculara ilişkin tanımlayıcı istatistiklerin sonucuna baktığımızda;kalecilerin tuttuğu kornerlerde Bank Asya 1.Lig takımlarına ilişkin ortalama 4,02 iken Turkcell Süper Lig takımlarına ilişkin ortalama 4,04,müdafaa oyuncularının uzaklaştırdığı kornerlerde Bank Asya 1.Lig takımlarına ilişkin ortalama 4,84 iken Turkcell Süper Lig takımlarına ilişkin ortalama 4,21,forvet oyuncularının topla buluştuğu kornerlerde Bank Asya 1.Lig takımlarına ilişkin ortalama 4,19 iken Turkcell Süper Lig takımlarına ilişkin ortalama 5,26 olarak elde edilmiştir. Kullanılan kornerler incelendiğinde gol ile sonuçlanan kornerlerde Bank Asya 1.Lig takımlarına ilişkin ortalama 0,26 iken Turkcell Süper Lig takımlarına ilişkin ortalama 0,43,aut ile sonuçlanan kornerlerde Bank Asya 1.Lig takımlarına ilişkin ortalama 3,93 iken Turkcell Süper Lig takımlarına ilişkin ortalama 4,26,korner atışı ile sonuçlanan korner atışlarında Bank Asya 1.Lig takımlarına ilişkin ortalama 0,73 iken Turkcell Süper Lig takımlarına ilişkin ortalama0,97;topun kaleci ile buluştuğu korner atışlarında Bank Asya 1.Lig takımlarına ilişkin ortalama 3,47 iken Turkcell Süper Lig takımlarına ilişkin ortalama 4,0 olarak elde edilmiştir. Araştırma kapsamındaki Bank Asya 1.Lig ve Turkcell Süper Lig maçlarında kullanılan korner atışlarının köşelerine göre farklılaşmalara ilişkin T Testi sonuçlarına gore; Sol köşeden kullanılan korner vuruşlarına ilişkin T Testi sonuçları incelendiğinde Bank Asya 1.Lig ve Turkcell Süper Lig takımları arasında istatiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmamıştır(sig. 0,190>0,05). Sağ köşeden kullanılan korner vuruşlarına ilişkin T Testi sonuçları incelendiğinde Bank Asya 1.Lig ve Turkcell Süper Lig takımları arasında istatiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmamıştır (sig. 0,990>0,05).
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is comparing the difference in corner kicks in 2011-2012 between Turkcell Super Lig and Bank Asya 1.Lig ( right and left corners, kicked corners to 1., 2., 3., 4., 5., 6. areas, defence, goalkeeper, forward player). At this study,analysis was carried out with paper and pencil method on randomly chosen 6 teams? 41 matches from Turkcell Super Lig and again randomly chosen 6 teams? 46 matches from Bank Asya 1.Lig. Turkcell Super Lig and Bank Asya 1.Lig teams? corner kicks are investigated with dividing the penalty area to 6 parts.Differences and percentages of corner kicks in order to find the dangerous zone, differences in number of corner kicks and number of meetings of goalkeepers and forward players with the ball in corner kicks were studied. After analyzing and investigating these numbers; Average corner kicks per match towards 1st area is 2.91 in Bank Asya 1.Lig teams whereas the number is 2.56 in Turkcell Super Lig teams. Average corner kicks per match towards 2nd area is 3.17 in Bank Asya 1.Lig teams whereas the value is 2.26 in Turkcell Super Lig teams. Average corner kicks per match towards 3rd area is 2.82 in Bank Asya 1.Lig teams whereas it is 2.96 in Turkcell Super Lig teams. Average corner kicks per match towards 4st area is 2.36 in Bank Asya 1.Lig teams whereas it is 2.78 in Turkcell Super Lig teams. Average corner kicks per match towards 5th area is 1.50 in Bank Asya 1.Lig teams whereas it is 2.24 in Turkcell Super Lig teams. Average corner kicks per match towards 6th area is 0.52 in Bank Asya 1.Lig teams whereas the number is 1.12 in Turkcell Super Lig teams. When looked at the players who met the corner kicks of Turkcell Super Lig and Bank Asya 1.Lig teams that are within the scope of the research, it can be seen that goalkeepers of Bank Asya 1.Lig held the ball after kicking at an average of 4.02 per match whereas defence players got into ball and kicked the ball away from dangerous area average of 4.84 per match.At the other side,at these statistics,Turkcell Super Lig averages are 4.04 and 4.21 respectively.In addition, forward players also met with ball with an average of 4.19 in Bank Asya 1.Lig and 5.26 in Turkcell Super Lig per match. After some additional investigation,it is seen that average corner kicks resulted in goals per match is 0.26 in Bank Asya 1.Lig teams whereas 0.43 in Turkcell Super Lig.Corner kicks resulted in goal kicks was 3.93 in Bank Asya 1.Lig teams whereas in Turkcell Super Lig the number is 4.26 per match.Corner kicks resulted in additional corner kicks is 0.73 and corner kicks where the ball met with goalkeeper is 3.47 per matches in Bank Asya 1.Lig where these are 0.97 and 4 in Turkcell Super Lig respectively. According to T-Test results for variation of the corner kicks with corner position of teams in Turkcell Super Lig and Bank Asya 1.Lig within the scope of this research: Investigating the corner kicks from left corner,any meaningful statistical difference could not be found. Investigating the corner kicks from right corner,any purposeful statistical difference could not be found(sig. 0,990>0,05).