Bilişsel temelli sosyal beceri grup eğitiminin okul öncesi yaş grubundaki etkililiğinin incelenmesi
An analysis on the effectiveness of cognitive based social skills group training in preschool age group
  1. Tez No: 339628
  2. Yazar: NEHİR KUYURTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. TAMER ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Sosyal Beceri Eğitimi, Sosyal Beceriler, Bilişsel Beceriler, Preschool, Social Skills Training, Social Skills, Cognitive Skills
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi dönem yaş grubu çocuklara yönelik bir“Sosyal Beceri Grup Eğitim Programı”geliştirilerek programın, çocukların sosyal ve bilişsel beceri düzeylerine etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Değerlendirme araçları olarak Sosyal Beceri Değerlendirme Sistemi Temel Eğitim Öğretmen Formu (SBDS/TE-ÖF) ve Bilişsel Değerlendirme Sistemi (CAS) uygulanmıştır.Araştırmada öntest-sontest deney ve kontrol grup deseni kullanılmıştır. Çalışmaya katılan toplam 12 çocuğun 6'sı deney ve 6'sı kontrol grubunu oluşturmuştur. Deney grubundaki 6 çocuğa haftada 1 defa 40 dakika süreyle 10 oturumdan oluşan“Sosyal Beceri Grup Eğitimi Programı”uygulanmıştır. Kontrol grubundaki çocuklara ise herhangi bir eğitim verilmemiştir. Verilerin analizinde; Mann Whitney-U Testi ve Wilcoxon-Z Testi kullanılmıştır. Sonuçlar SPSS Sosyal Bilimler istatistik programı ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda:1.“Sosyal Beceri Grup Eğitim Programı”uygulanan deney grubunun SBDS/TE-ÖF toplam sontest puanlarının öntest puanlarına göre anlamlı derecede artış gösterdiği görülmüş, ölçeğin her boyutu için anlamlı fark elde edilmiştir. Ayrıca kontrol grubunda yer alan çocukların SBDS/TE-ÖF Toplam sontest puanları öntest puanlarına göre anlamlı bulunurken, ölçeğin sadece Atılganlık alt boyutunda anlamlı derecede artış gösterdiği görülmüş diğer boyutlarında anlamlı bir farka rastlanmamıştır.2.“Sosyal Beceri Grup Eğitim Programı”uygulanan deney grubunun CAS Toplam sontest puanlarının, öntest puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmış, buna göre; ölçeğin Eşzamanlı Bilişsel İşlemler ve Ardıl Bilişsel İşlemler alt boyutlarından almış oldukları sontest puanları anlamlı düzeyde yüksek bulunurken, Planlama ve Dikkat alt boyutlarında anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Ayrıca kontrol grubunun CAS Toplam öntest-son test puanları analiz edildiğinde ölçeğin hiçbir alt boyutunda anlamlı farka rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a“Social Skill Group Training Program”has been developed for preschool children, and it has been investigated whether the program has an impact on children's levels of social and cognitive skills. Social Skills Rating System Elementary Teacher Form (SSRS-T) and Cognitive Assessment System (CAS) have been applied as assessment tools.Pretest-posttest control group designed has been used in this study. As 6 of 12 participants composed the experimental group the rest children composed the control group.“Social Skill Group Training Program”which includes 10 sessions has been applied to 6 children that are in the experimental group once a week. The children in the control group have not been educated. In the analysis of the data; Mann Whitney-U Test and Wilcoxon Test have been used. The results have been evaluated by SPSS-Statistical Package for Social Sciences. According to the results:1. It was seen that SSRS-T Total posttest scores of the experimental group that has increased significantly with respect to the pretest scores and significant differences were obtained for each subscale. SSRS-T Total posttest scores of the control group has increased significantly with respect to the pretest scores and it was seen the scale increased significantly only in Assertion subscale but there were not any differences in its other dimensions.2. CAS Total posttest scores of the experimental group has increased significantly with respect to the pretest scores and significant differences were obtained from Simultaneous and Successive Cognitive Processes subscales. Bur there was no significant difference between CAS Total pretest-posttest scores of the control group in respect to Planning and Attention. Besides in analyzing CAS Total pretest-posttest scores of control group was not seen any differences in all dimensions of the scale