Deneysel hepatik rezeksiyon modelinde kafeik asit fenetil esterin karaciğer rejenerasyonuna etkisi
The effect of caffeic acid fenetil ester on liver regeneration in experimental liver resection
  1. Tez No: 339683
  2. Yazar: ORHAN YAĞMURKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ALTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Parsiyal hepatektomi, CAPE, TUNEL, apoptozis, immünohistokimya, PCNA, Partial hepatectomy, CAPE, TUNEL, apoptosis, immunohistochemistry, PCNAAs a result
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Deneysel olarak olu?turulan karaciğer rezeksiyondan hemen sonra rejenerasyonun ba?layıp ilk 24-48 saatte maksimum düzeye ula?tığı bilinmektedir. Bu çalı?mada da deneysel olarak olu?turduğumuz karaciğer rezeksiyonundan sonra, ilk 24 saat ve 72 saatlerde ki kafeik asit fenetil esterin rejenerasyona etkisini ara?tırmayı amaçladık. Çalı?mada 40 adet Wistar Albino cinsi eri?kin sıçan kullanıldı. Denekler, rastgele toplam be? gruba ayrıldı. Karaciğer rezeksiyonu olu?turmak için deneklere üst orta hat insizyon ile laparatomi uygulandı. Karaciğerin sol lateral ve median lob pedikülleri 4/0 ipekle bağlanarak %70 hepatektomi yapıldı. ?ki gruba, rezeksiyondan 3 gün önce ba?lanarak intraperitonoel olarak kafeik asit fenetil ester ve iki gruba da rezeksiyondan 3 gün önce ba?lanarak intraperitonoel olarak serum fizyolojik uygulandı. Parsiyel hepatekomi sonrası 24. ve 72. saatlerde kafeik asit fenetil ester verilen ve serum fizyolojik verilen grupların karaciğerleri incelemek için alındı. Tüm deney gruplarının karaciğer dokularında rejenerasyona olumlu etkisi olan sinüzoidal dilatasyonun ve olumsuz etkileri olan vakuolizasyon ı?ık mikroskobu altında değerlendirildi. Kafeik asit fenetil ester verilen gruplar da ilk 72 saatte sinüzoidal dilatasyonun önemli bir ?ekilde arttığı ve bunula birlikte, vakuolizasyonun da kontrol gruplarına göre azaldığı gözlenlemi?tir. Terminal Deoxynucleotidyl Transferase - Mediated dUTP-Biotin Nick End- Labeling ile boyama sonucu hesaplan aapoptotik indeks değerleri açısından bakıldığında kafeik asit fenetil ester verilen gruplarda özellikle ilk 24 saatte normal karaciğer dokusunda olan apooptoz değerlerine yakla?tırdığı ve rejenerasyona olumlu etkisi olduğu sonucuna vardık. Prolifere hücre nükleer antijeni ile boyama sonucu hesaplan proliferasyon indeks değerleri açısından bakıldığında proliferasyon kafeik asit fenetil ester verilen gruplarda özellikle ilk 24 saatte proliferasyonu belirgin bir ?ekilde arttırarak rejenerasyona olumlu etkisi olduğu sonucuna vardık. Sonuç olarak, rezeksiyondan sonrası rejenerasyona kafeik asit fenetil esterin olumlu etkisi ı?ık mkroskobu, prolifere hücre nükleer antijeni ve Terminal Deoxynucleotidyl Transferase - Mediated dUTP-Biotin Nick End- Labeling metodlarıyla ortaya konmu?tur.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF CAFFEIC ACID FENETIL ESTER ON LIVER REGENERATION IN EXPERIMENTAL LIVER RESECTION SUMMARY It is well known that experimental liver regeneration starts immediately after liver resection and reaches the maximum level in the first 24-48 hours. Therefore in our study we aimed to observe the effect of caffeic acid fenetil ester in experimental liver regeneration after resection of the liver at maximum regeneration interval at 24. and 72. hours. 40 adult male Wistar albino rats were used in this study. The rats were divided into five groups randomly. Laparotomy incision to abdominal mid line of the rats was performed for liver resection. Left lateral and median lobe pedicles of liver binded with 4/0 silk to complete 70% of hepatectomy. Caffeic acid fenetil ester therapy administered intraperitoneally into two experimental groups 3 days before the resection and serum physiologic administered into two control group. Livers of the caffeic acid fenetil ester therapy group and control group were resected 1. and 3. day postoperatively. Sinusoidal dilatation and vacuolization of hepatocytes were observed in liver tissues of all groups by light microscope as a tissue regeneration marker. Vacuolization of hepatocytes were significantly lower in caffeic acid fenetil ester therapy group also sinusoidal dilatation was found significantly higher in caffeic acid fenetil ester therapy group. The proliferation index of the caffeic acid fenetil ester therapy group livers were found higher than the control group livers at 24 hours after surgery but there were no significant difference observed between the therapy and control groups liver proliferation index at 72. hour. In addition the apoptotic index was significantly suppressed in caffeic acid fenetil ester therapy group than the control group and the index was similar to healthy liver apoptozis index. As a result, the effect of caffeic acid fenetil ester in regeneration of the liver after resection was revealed immunohistochemically with terminal deoxynucleotidyl transferase - mediated dUTP-biotin nick end- labeling and proliferating cell nuclear antigen methods by light microscope.