Tarım girişimcileri ve yöneticilerinin yeşil yönetim farkındalıklarının örgütsel değişim algısı üzerindeki etkisi: Çukurova Bölgesi incelenmesi
The effect of agricultural entrepreneurs and managers' green management awareness on their perception of organizational change: A study of Çukurova Region
  1. Tez No: 962629
  2. Yazar: NERGİZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL CAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil yönetim, örgütsel değişim, Paris İklim Anlaşması, Green management, organizational change, paris climate agreement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Yeşil dönüşüm, temelde iklim değişikliği ve kaynakların verimli kullanımı için türetilmiş bir kavramdır. Hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirliği kapsamaktadır. Yeşil dönüşüm, iklim değişikliği ile mücadele politikalarına adaptasyon ve ihracatta rekabetçiliğin güçlenmesi için belirlenen bir yol haritasıdır. Ticaret Bakanlığı aracılığıyla meydana gelen AB ve dünya ekonomisi çerçevesindeki dönüşüm politikalarıyla uyum sağlamak adına 16 Temmuz 2021 tarihinde ve 31543 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan genelge ile“Yeşil Mutabakat Eylem Planı”kabul edildiği duyurulmuştur. AB yeni vergilendirmelerde bulunacak ve yeşil dönüşüme uymayan firmalara ihracat sınırlandırması, ekstra vergi getirecek ve teşvik programlarından muaf tutacaktır. Son gelişmeler ışığında, işletmeler için Yeşil dönüşüm zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışma öncelikle tarım girişimcileri ve yöneticilerinin yeşil yönetim farkındalığını ölçmek daha sonra ise bu farkındalığın katılımcıların değişim algısı üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçlamıştır. Ayrıca bazı demografik faktörlerin değişim algısıyla olana ilişkisini incelemiştir. Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan, 16 milyonu aşkın nüfusuyla Türkiye'nin en büyük nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerden biri olan Çukurova Bölgesi ve bu bölgede tarım ve tarıma dayalı girişimlerde çalışmak üzere çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 33 bin kişi bulunmaktadır. Araştırmamızın evrenini Çukurova bölgesinde faaliyet gösteren tarım girişimleri ve tarıma dayalı sanayi girişimleri oluşturmaktadır. Bu bölgede tarım ve tarıma dayalı sektörlerde çalışmakta olan toplam 420 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Yeşil yönetim farkındalığının örgütsel değişim algısının alt boyutları (pozitif duygusal algı, negatif duygusal altı, pozitif davranış algısı, negatif davranış algısı, bilişsel algı) üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Cinsiyet ve eğitimin değişim algisi ile anlamli bir şekilde farklılaştığı görülmektedir. Katılımcıların Paris İklim Anlaşması hakkındaki bilgilerinin olup olmamasıyla değişim algısı arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Tarım girişimci ve yöneticilerinin yeşil yönetim biçimine adapte olabilmeleri için öncelikle farkındalık düzeyleri artırılmalıdır. Daha sonra ise kadın ve erkek arasındaki değişim algılarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Katılımcıların eğitim durumlarının arttırılmasının değişime uyum açısandan önemli olduğu görülmektedir. Paris iklim anlaşmasının getireceği yasal zorunluluklar ve bununla birlikte yeşil yönetim konusunda tarım girişimcileri ve yöneticilerine yönelik farkındalık ve değişime uyum çalışmalarının yapılması faydalı olacaktır. Ayrıca çalışmanın modelinin anlaşmaya dahil olan diğer sektör ve tüm türkiye genelinde uygulanması araştırma sonuçlarına yönelik genelleme yapabilmek açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Green transformation is basically a derived concept for climate change and efficient use of resources. It encompasses both economic and environmental sustainability. Green transformation is a roadmap for adaptation to policies to combat climate change and strengthening export competitiveness. It was announced that the“Green Reconciliation Action Plan”was accepted with the circular published in the Official Gazette No. The EU will impose new taxation and will exempt from export restrictions, extra taxes and incentive programs for those that do not comply with the green transformation. In the light of recent developments, Green transformation has become mandatory for businesses. This study primarily aimed to measure the green management awareness of agricultural entrepreneurs and managers, and then to determine the effects of this awareness on the participants' perception of change. It also examined the relationship of some demographic factors to the perception of change. The Çukurova Region, which has an important place in the Turkish economy and is one of the regions with the largest population density in Turkey with a population of more than 16 million, and there are 33 thousand people registered in the farmer registration system to work in agriculture and agriculture-based enterprises in this region. The universe of our research consists of agricultural enterprises and agriculture-based industry enterprises operating in the Çukurova region. A total of 420 people working in agriculture and agriculture-based sectors in this region were surveyed. According to the results of the research, it has been seen that Green management awareness has a statistically significant effect on the sub-dimensions of organizational change perception (positive emotional perception, negative emotional perception, positive behavior perception, negative behavior perception, cognitive perception). It is seen that gender and education differ significantly with the perception of change. There was no significant difference between the participants' knowledge about the Paris Climate Agreement and their perception of change. In order for agricultural entrepreneurs and managers to adapt to the green management style, first of all, their awareness level should be increased. Then, studies should be carried out to improve the perceptions of change between men and women. It is seen that increasing the educational status of the participants is important in terms of adaptation to change. It will be beneficial to carry out awareness and adaptation studies for agricultural entrepreneurs and managers about the legal obligations that the Paris climate agreement will bring, as well as green management. In addition, the application of the model of the study to the other sectors included in the agreement and throughout Turkey is important in terms of generalizing the research results. In addition, the application of the model of the study to the other sectors included in the agreement and throughout Turkey is important in terms of generalizing the research results. In addition, the application of the model of the study to the other sectors included in the agreement and throughout Turkey is important in terms of generalizing the research results.