Tavlusun Agios Basileos kilisesi yapısal incelemesi ve restorasyon önerisi
The Agios Basileos church in Tavlusun structural review and restoration proposal
- Tez No: 654801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ELDEK GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kültür Varlığı Yapılar, Rum Kiliseleri, Tavlusun, Restorasyon, Cultural Heritage Buildings, Greek Churches, Tavlusun, Restoration
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Anadolu'nun en eski yerleşimlerinden olan Kayseri kenti, 20. yüzyıla kadar farklı dinlerde, kültür ve medeniyetlerdeki insanların bir arada yaşamını sürdürdüğü bir çatıdır. 20. yy.'ın başında gerçekleşen savaşlar ve akabinde yaşanan göçler sonucunda bölgede yaşayan Gayri-Müslim halk; evlerini, okullarını, ibadethanelerini olduğu gibi bırakıp gitmek zorunda kalmıştır. Yaşanan bu siyasi durumlar neticesinde kullanıcı kitlesini yitiren dönem yapıları işlevlerini yitirmişlerdir ve bu yapılar için yıpranma süreci başlamıştır. Bu yapılardan bir tanesi olan Kayseri'nin Tavlusun köyünde yer alan, döneminin Rum Kilisesi olarak da adlandırılan Agios Basileos Kilisesi de bahsi geçen kültür varlığı değerler arasında yer almaktadır. Toplumun kentsel kimliğinin bir parçası olan bu yapı için günümüzde atıllaşmasından kaynaklanan hasarlar, yıpranmalar ve kısmi yıkılmalar mevcuttur. Tez çalışması kapsamında Agios Basileos Kilisesi'nin mevcut durum analizleri, rölöve çizimleri, restitüsyon çalışmaları ve hasar analiz çalışmaları hazırlanmıştır. Bu veriler ışığında yapı için en uygun iyileştirme yöntemleri hazırlanmıştır. Böylelikle kültür varlığı olan bu Kilise yapısını vandalizm ve işlevsizliğe dayalı yıpranıp, yıkılma gibi olumsuzluklardan korumak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Kayseri, one of the oldest settlements in Anatolia, had been a roof that people in different cultures and origins lived under it until the 20th century. As a result of wars at the beginning of the 20th century, the nonmuslim population had to leave their homes, schools, and temples. Due to these developments, these places are abandoned, and wear in these places was begun. The Agies Basileos Church, as one of these places, located in the village of Tavlusun, is an important asset for the city's cultural heritage. There are many wear, tear, and partial destructions presented in the church structure because of apathies. In this thesis, the church's current analysis is prepared by using restoration drawings, restitution, and damage analysis. Thus, it is aimed to protect the church, which is one of the cultural assets, from vandalism and some destructive factors.