Japonca öğretiminde bağlaçlar: Başlangıç seviyesinde bir etkinlik önerisi
Conjunctions for teaching Japanese: An activity recommendation on beginner level
  1. Tez No: 340218
  2. Yazar: NİHAN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ VOLKAN ERDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Japonca öğretimi, Japoncada bağlaçlar, Bağlaç öğretimi, Minna No Nihongo Shoky, Başlangıç seviyesinde Japonca, Japanese teaching, conjunctions in Japanese, conjunction teaching, Minna No Nihongo Shoky, beginner level Japanese
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Japon Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmada anadili Türkçe olan Japonca öğrencileri için başlangıç seviyesi 2. sınıf öğrencileri temel alınmıştır. Temel ders kitapları olan Minna No Nihongo Shoky? Honsatsu ve okuma / yazma yardımcı kitaplarındaki bağlaçlar incelenmiştir. Öğrencilerin başlangıç seviyesinde hangi bağlaçları öğrendiklerini tespit etmek amacıyla uygulanan anketlerle, öğrencilerin söz konusu ders kitaplarındaki hangi bağlaçları bildikleri ve hangi bağlaçları kullandıkları belirlenmiştir. Bu anketlerin sonucunda öğrencilerin bildikleri bazı bağlaçları kullanmadıkları ortaya çıkmıştır. Bu durumun geliştirilmesi ve bağlaç kullanımının artırılması amacıyla öğrencilerin sıkıcı bulmayacağı bir ders etkinliği uygulanmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin etkinlik sonunda bağlaç kullanımı konusunda geliştikleri görülmüştür. Sonuç olarak öğrencilerin video izleyip olay örgüsünü anlatma temalı bir etkinlikle elde edilen sonuçların olumlu olması; tümce bağlama konusunda kullanılan etkinlikle öğrencilerin dil ifade gücünün ve tümce kavramada farkındalığının artması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on Japanese beginner level language sophomores who are the Japanese students whose native language is Turkish. Conjunctions included by the course book namely Minna No Nihongo Shoky? Honsatsu and reading and writing textbooks are examined. Which conjunctions, included by the aforementioned course books, are known by the sophomores and which conjunctions are used by the sophomores are determined via the surveys that are applied to determine which conjunctions are learned by the sophomores at the beginner level. These surveys reveal that sophomores don?t use some conjunctions which they know. An unboring class activity is applied for the sophomores to increase and develop the use of those conjunctions. At the end of the activity it is observed that the sophomores develop the use of conjunctions. Positive results are obtained with the activity including the plot narrating after the video watching. It is aimed at increasing the sophomores expression ability and sentence comprehension awareness with the activity used for connecting sentences.