Sağlık hizmeti pazarının bölümlenmesi ve Kayseri'deki hastanelerde bir uygulama
The segmentation of healthcare marketing: An application using hospitals in Kayseri
- Tez No: 340240
 - Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR NAKİP
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetlerinde Pazar Bölümlendirme, Yarar Bölümlemesi, Faktör Analizi, Kümeleme Analizi, Ayırma Analizi
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bu araştırmanın amacı; Kayseri?deki hastanelere giden hastaların kendi içlerinde homojen alt dilimlere bölünebilirliğini ortaya koymak ve bu farklı kümeleri birbirinden ayırabilen faktörleri bulmaktır. Ayrıca Kayseri? deki hastanelere gelen hastaların bekledikleri faydaların demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma ampirik bir çalışmadır. Veri toplama aracı olarak anket tekniğinden faydalanılmıştır. Anket Kayseri? deki hastalara yüz yüze uygulanmıştır. Toplam 568 anketten, kullanılabilir anket geri dönüş oranı %81 olarak gerçekleşmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS bilgisayar programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, frekans ve yüzde gibi tanımlayıcı istatistikler kullanılmış; Ayrıca, kümeleme analizi, ayırma analizi, faktör analizi ve MANOVA analizinden de yararlanılmıştır.Araştırmada yapılan kümeleme analizi sonucunda 4 küme elde edilmiştir. Birinci pazar bölümünün adı ?ekonomikler?, ikinci pazar bölümünün adı ?kalite ve ilgi arayanlar?, üçüncü pazar bölümünün adı ?tanımlanamayanlar? ve dördüncü pazar bölümünün adı ise ?olumsuzlar? olarak belirlenmiştir. Yapılan ayırma analizi, Kümeleri birbirinden en güçlü ayıran demografik değişkenlerin yaş ve eğitim olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmada yapılan faktör analizi sonucunda, 3 faktör elde edilmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulguların, hastane yöneticilerince, hastaların beklentileri doğrultusunda hizmet vermelerine ve pazarlamalarına yönelik önemi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to reveal the partitioning of patients who go hospitals in Kayseri and to find out the factors that distinguish the different clusters. Furthermore, patients? expectations are analyzed to determine any differences between the various demographic variables.This is an empirical study. To collect data a questionnaire was developed and utilized in the study. The questionnare was applied to patients in Kayseri using the face- to- face technique. Out of the 568 questionnaires, there was an 81% usable return rate. The SPSS computer program was used to evaluate the data. To analyze the collected data descriptive statistics were used, such as mean, percentages and frequencies. Additionally, Cluster Analysis, Disriminant Analysis, Factor Analysis and MANOVA, were used to analyze the data.As a result of cluster analysis, 4 clusters were obtained in this study. The first is