Spor yöneticilerinin öz yeterlik durumlarının belirlenmesi
Determination of self-efficacy conditions of sport managers
  1. Tez No: 340276
  2. Yazar: SEVDA ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT MİRZEOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yeterlik, spor yöneticisi, yeterlik, yönetsel roller, yönetici, Self-efficacy, sport manager, efficiency, managerial roles, manager
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma, spor yöneticilerinin kendine özgü özellikleri ile yeterliklerinin belirlenmesi ve bu yeterliklere ilişkin öz yeterlik durumlarının belirlenmesini amaçlamaktadır. Spor yöneticisi yeterlik ve öz yeterlikleri Mintzberg' in Yönetsel Roller Teorisi temel alınarak sınıflandırılmıştır.Araştırma, genel tarama modellerinden biri olan ilişkisel tarama modeli ile yapılmış, nitel ve nicel araştırma yaklaşımları birlikte kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini; Türkiye'de görev yapmakta olan kamu ve spor kulübü yöneticileri, örneklem grubunu ise; çalışmaya gönüllü olarak katılan kamu spor yöneticileri (n=122) ve spor kulübü yöneticileri (n=123) oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak nitel boyutta yarı yapılandırılmış görüşme formu ve odak grup görüşmesi, nicel boyutta ise araştırmacı tarafından geliştirilen Spor Yöneticisi Öz Yeterlik Ölçeği (SYÖYÖ) kullanılmıştır. Pilot çalışma için örneklem grubunu basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen (n=292) spor yöneticileri oluşturmuştur. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde; nitel boyutta içerik analizi yönteminden yararlanılmış, nicel boyutta ise verilerin ve grupların homojen olarak dağılmaması ve verilerin sola çarpık olması nedeniyle, öz yeterlik alt boyutlarında gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek amacıyla parametrik olmayan Mann Whitney U ve Kruskal Wallis test teknikleri uygulanmıştır.Çalışma sonucunda; spor yöneticileri öz yeterlik puanlarının alt boyutlarda yüksek olduğu, karar verme ile ilgili öz yeterlik puanlarının diğer alt boyutlara göre daha yüksek, kişiler arası roller ile ilgili öz yeterlik puanlarının ise daha düşük olduğu; tüm alt boyutlarda kamu spor yöneticilerinin, spor kulübü yöneticilerine göre daha yüksek ortalamaya sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Spor yöneticilerinin görev yaptıkları alan; medeni durum, cinsiyet ve lisanslı spor yapma sürelerine göre öz yeterlik alt boyutundan elde etikleri puanların anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine efficiency and self- efficacy status in a comprehensive way by determining of sport managers. The efficiency and efficacy of the sport manager has been classified based on the Mintzberg's Managerial Roles.The research is performed via relational screening model, both qualitative and quantitative research model has used together. The universe of the research is; the public and sport managers in Turkey, the sampling group is; volunteer public sport managers (n=122) and sport club managers (n=123).“Sport Manager Self-Efficacy Scale”(SMSES) is used which is developed by the researcher. The sampling group is formed by the sport managers (n=292) that are chosen via simple random sampling method. For the analysis of the gathered data; content analysis method is used for the qualitative dimension, non-parametric Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests are used in order to determine the differences at sub dimensions of self-efficacy.In the result of the study is determined that the self-efficacy points of the sport managers are high at sub dimensions, the self-efficacy points relating to deciding are higher than the other sub dimensions, the self-efficacy points relating to interpersonal roles is lower and public sport managers points are higher than the sport club managers at all sub dimensions. The points of the sport managers that they got form the deciding on their working area, civil status, the time of doing license sport and sex are significantly differentiated in frame of the self-efficacy.