OECD ülkeleri ve Türkiye'de refah devleti bağlamında kamu sosyal harcamalarının gelir dağılımı üzerine etkileri
The context of the welfare state, effects of public social expenditures on income distribution in OECD countries and in Turkey
- Tez No: 340282
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ÖKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Refah Devleti, Kamu Sosyal Harcamaları, Gelir Dağılımı, Sosyal Güvenlik, Sosyal Yardım, Welfare State, Public Social Expenditures, Income Distribution, Social Security, Social Assistance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez, kamu sosyal harcama politikalarının, refah devleti uygulamalarının en önemli göstergesi ve amacı olan adil gelir dağılımı üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini değerlendirmektedir. Bu amaçla, refah devleti bağlamında; ülkemizde gerçekleştirilen kamu sosyal harcama politikaları ve gelir dağılımı politikası araçları, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri ile kıyaslanarak genel hatlarıyla incelenmiştir.Çalışmada, yöntem olarak geniş bir literatür taraması yapılmıştır. Refah devletinin tanımı, gelişimi, sınıflandırılması ve görevleri konusunda bu literatürden yararlanılmıştır. Ayrıca, gelir dağılımı ve kamu harcamaları kavramları, refah devleti bağlamında değerlendirilmiştir. Refah devletinin görevleri, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, sosyal yardım hizmetleri ve gelirin yeniden dağıtımıdır. Bu çalışma, sosyal demokrat refah ülkelerinde gelir dağılımının oldukça iyi bir durumda olduğunu ortaya koymaktadır. Refah devletinin gelir dağılımını düzeltmek ve yoksulluğu önlemek amacıyla kullandığı en önemli araçlardan biri kamu sosyal harcamalarıdır. Bu çalışma, 2000'li yıllarda Türkiye'nin OECD'nin gelişmiş refah ülkeleriyle kıyaslandığında kamu sosyal harcamalarına bütçeden yeterli düzeyde pay ayırmadığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, public social spending policies evaluated what effects on equitable income distribution that the most important indicator and purpose of the welfare state practices. For this purpose in the context of the welfare state, income distribution policy instruments and public social spending policies performed by our country are examined general lines in comparison with the Organization of Economic Cooperation and Development (OECD) countries. In this study, an extensive literature search was conducted as a method. The literature were utilized about the definition, the development, the classification and the tasks of the welfare state. In addition, the concepts of income distribution and public expenditure evaluated in the context of the welfare state. Education, health, social security, social welfare services and income redistribution are tasks of the welfare state. This study reveals that the income distribution is fairly good condition in social democrat welfare states. Public social spending is one of the most important tools used by the welfare state in order to avoid poverty and improve income distribution. In the 2000s, this study reveals that public social spending is not allocate adequate level share of budget in Turkey compared with the OECD's developed welfare states.