Kuzey Yunanistan'da Osmanlı Klasik döneminde üç şehir (Yanya, Kesriye, Serfice)
Three cities of Northern Greece in Ottoman classical age (Yanya, Kesriye, Serfice)
  1. Tez No: 340287
  2. Yazar: ONUR KABAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KAYAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kesriye, Serfice, Yanya, Kuzey Yunanistan, Tahrir, Demografi, İktisadi, Vakıf, XVI. Yüzyıl, Kesriye, Serfice, Yanya, Northern Greece, Tahrir, Vakıf, Demography, Economy, Sixteenth Century
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, Osmanlı Klasik döneminde, Yunanistan'ın kuzeyinde bulunan Kesriye, Serfice ve Yanya şehirlerini ele almaktadır. Çalışmada tahrir defterleri kullanılarak, XVI. yüzyılda, şehirlerin demografik ve iktisadi durumları ele alınmakla birlikte vakıfları, tarihleri, coğrafi yapıları da incelenmiştir. Bu doğrultuda, ilk bölüm Rumeli'nin fethine ayrılmıştır. İkinci bölümde Kesriye şehrinin nüfusu, ekonomik yapısı, vakıfları ile şehrin tarihi ve coğrafi yapısı incelenmiştir. Üçüncü bölümde Serfice'nin XVI. yüzyıl boyunca ekonomik yapısı ve nüfusundaki değişim ile şehrin tarihi ve coğrafi yapısı ele alınmıştır. Son bölümde Yanya şehrinin tarihi, ekonomik yapısı, nüfusu, kalesi ve vakıfları değerlendirilmiştir. Şehirlerin XVI. yüzyıl boyunca yaşadığı değişim ve gelişimin ortaya konduğu bu çalışmada, tablo ve grafikler de kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Thesis analyzes Kesriye, Serfice and Yanya cities which is situated in Northern Greece in the period of Ottoman classical age. Using of tahrir registers, it is mentioned demografic and economic conditions of those cities, including their vakıfs, history, geographical conditions in the sixteenth century. In this thesis, which is consist of four chapter, first we mention the Ottoman conquest of Rumelia. In the second chapter, we examine demographic and economic condition of city of Kesriye as well as its history, geographical structure and vakıfs. . In third chapter, we revealed demographic and economic changes of city of Serfice including its history and geographical structure throughout sixteenth century. And the last chapter we dwell on the history of Yanya and its population, economic life, vakıfs, castle in sixteenth century. Using of some graphics and table we also evaluated the changes and devolopment of those cities during sixteenth century.