Aspirin ve antioksidantların (Butylated Hydroxyanisole ve askorbik asit) farelerde (Mus Musculus) Benzo (A) pyrene hidroksilaz aktivitesi üzerine etkileri
The Effects of aspirin and antioxidants (Butylated Hydroxyanisole and ascorbic acid) on the benzo (A) pyrene hydroxylase activity in mice (Mus Musculus)
- Tez No: 34029
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM GÜLEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
45 vn- ÖZET Bu çalışmada karsinojenlk ve mutajenik etkili PAH'lardan benzo(a)pyrene'In meta bolize eden enzim aktivitesine aspirin ve antioksidantlann (BHA ve askorbik asit) elcile ri araştırılmıştır. Bu amaçla 24 saat aç bınkalın Swiss albino tipi laboratuvar farelerine [Mus mus- cülus) aspirin ve anlioksidantlardan BHA ve askorbik asit, intraperitonal yolla enjekte edilmiştir. Uyarıcı olarak 5,6 benzoflavon kullanılan çalışmalarda enjeksiyonu izleyen 2,4,8,12 ve 24. saatlerde fareler servikal dlslokasyonla öldürülmüş ve karaciğerleri çıkarılmıştır. Homojenlzasyon ve Santrifugasyon teknikleri uygulanarak karaciğer mikrozomal enzim fraksiyonu elde edilmiş ve bu fraksiyonda benzo(a)pyrene hidroksi- laz aktivitesi tayin edilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda aspirin, BHA ve askorbik asitin benzo(a)pyrene hidroksi- laz üzerinde inhibisyona neden oldukları bulunmuştur. Ayrıca aspirinin BHA ve askor bik asitle birlikte kullanıldığında enzim aktivitesindeki değişiklikler de araştırılmış ve benzer inhibisyon etkisi yine saptanmıştır. Ancak bu inhibisyonun aspirin, BHA ve as korbik asitin ayrı ayrı gösterdiği inhibisyonlardan biraz daha fazla olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
46 VIII- SUMMARY In this study, the effects of aspirin and antioxidants (BHA and ackorbic acid) on the benzo(a)pyrene hydroxylase of the benzo(a)pyrene metabolising enzymes were studied in mice. For this aim, Swiss albino type laboratory mice (Mus musculus) were unfed for 24 hours before used. 5,6 benzofiavon was used as an inducer for this enzyme. Aspirin, BHA and ascorbic acid were given via intraperitoneal injection. At the end of the 2,4,8, 12 and 24th hours after the injection, mice were killed by cervical dislocation and their livers were removed, and then the liver microsomal frac tions were isolated by using the homogenization and differential centrifugation techni ques. These fractions were used for the determination of benzo(a)pyrene hldroxylase acti vities. As a result, aspirin, BHA and ascorbic acid caused inhibition on the benzo(a)pyrene hydroxylase activities; similar effects were determined when were used aspirin together with BHA and ascorbic acid. But these effects of aspirin used together with ascorbic acid and BHA were more than aspirin, BHA and ascorbic acid were used Individually.
Benzer Tezler
- Yaşlanma olayının D. melanogasterde geroprotektörlerde ertelenmesi üzerine araştırmalar
Başlık çevirisi yok
OYA BETÜL NALÇACI
- C vitamini ve aspirin, mısır şurubu (fruktoz) tüketiminin oluşturduğu organ hasarlarına karşı koruyucu olabilir mi?
May vitamin C and aspirin be protective against organ damage caused by consumption of corn syrup?
ŞÜKRİYE YEŞİLOT
Doktora
Türkçe
2014
Eczacılık ve FarmakolojiSüleyman Demirel ÜniversitesiTıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. EKREM ÇİÇEK
- Deneysel diyabetik retinopati oluşturulmuş sıcaklarda çeşitli antioksidanların koruyucu etkisi
Protective effect of various antioxidants in experimental diabetic retinopathy induced rats
ÖZLEM İKDE ÖNER
- Serum prolidaz enzim aktivitesinin preeklampsi esnasında gösterdiği değişikliklerin preeklampside bir biyokimyasal belirteci olup olamayacağının değerlendirilmesi
Assessment of the serum Prolidase activity changings during preeclampsia as a biochemical parameter for diagnosing of the preeclampsia.
MUSTAFA PEHLİVAN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2008
Kadın Hastalıkları ve DoğumHarran ÜniversitesiKadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. FATMA FERDA VERİT