C vitamini ve aspirin, mısır şurubu (fruktoz) tüketiminin oluşturduğu organ hasarlarına karşı koruyucu olabilir mi?
May vitamin C and aspirin be protective against organ damage caused by consumption of corn syrup?
- Tez No: 377029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EKREM ÇİÇEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: C vitamini, Aspirin, Mısır Şurubu, Organ Hasarı, NAYKH, Vitamin C, Aspirin, Corn Syrup, Organ Damage, NAFLD
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
C vitamini ve Aspirin, Mısır Şurubu (Fruktoz) Tüketiminin Oluşturduğu Organ Hasarlarına Karşı Koruyucu Olabilir mi? İşlenmiş hazır gıdalar içindeki fruktoz (F), mısır nişastasından elde edilen kimyasal bir şeker olup glukoz gibi doyma ve tokluk hissi oluşturmadığı için daha çok tüketilir. Araştırmalar, günlük gereksinimin üzerinde uzun süreli fruktoz kullanımının nonalkolik karaciğer yağlanması başta olmak üzere; metabolik sendrom, obezite, insülin direnci, tip 2 diyabet ve hipertansiyon gelişmesine yol açtığını ortaya koymaktadır. Çalışmamızda mısır şurubu tüketimi ile oluşacak çeşitli organ hasarlarına (karaciğer, pankreas) karşı C vitamini ve Aspirin'in koruyucu etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda 250-300 g ağırlığında erkek Sprague Dawley cinsi ratlar kullanılarak her bir grupta 8 rat olmak üzere 5 çalışma grubu oluşturuldu. Grup 1 (K grubu; içme suyu 6 hafta); Grup 2 (F grubu; %30'luk fruktozlu içme suyu 6 hafta); Grup 3 (F+A grubu; %30 F + 10 mg/kg/gün ASA 6 hafta); Grup 4 (F+C grubu; %30 F + 200 mg/kg/gün Cvit. 6 hafta); Grup 5 (F+A+C grubu; %30 F + 10 mg/kg/gün ASA + 200mg/kg/gün Cvit. 6 hafta). Tüm gruplardaki ratlar, 6. haftanın sonundaki son uygulamayı takip eden 24 saat sonra sakrifye edildi. Kan serumu, karaciğer ve pankreas dokuları alınarak histolojik ve biyokimyasal olarak değerlendirildi. Serum kolesterol ve AST düzeylerinin F+C ve F+A+C gruplarında F grubuna göre anlamlı (p0.05). Aspirin ve C vitamini karaciğer dokusunda OSI'ni F grubuna göre anlamlı (p0.05). Histopatolojik incelemeler sonucu mısır şurubunun karaciğer ve pankreas dokularında yaptığı hasar ve yağlanmaya karşı Aspirin ve C vitaminin koruyucu etkilerini gördük. Sonuç olarak; Aspirin ve C vitamini uygulanması ile; karaciğer fonksiyon testlerinde, lipid profilinde ve proiflamatuar sitokinlerin serum düzeylerinde karaciğer ve pankreasın histopatolojisinde dikkat çekici bir düzelme gözledik. Mısır şurubu tüketimine bağlı nonalkolik karaciğer yağlanması ve beraberinde getireceği hastalıkların gelişimini önlemede antioksidanların kullanılması önemli ve umut verici bir seçenek gibi görülmektedir.
Özet (Çeviri)
May vitamin C and Aspirin be protective against organ damage caused by consumption of corn syrup? Fructose which is an essential ingredient of processed ready-made foods, is a chemical sugar achieved from corn starch and more preferred than glucose for creating a feeling of satiety. Studies have shown that chronic consumption of fructose over daily requirement causes specially non-alcoholic hepatosteatozis, obesity, resistance to insulin, metabolic syndrome, type 2 diabetes and hypertension. In this study we aimed to research the protective effect of vitamin C and Aspirin against to several organ damages which are caused by consuming corn syrup. In our study male Sprague Dawley rats weighing 250-300g are used and created 5 groups are about each group 8 rats. Group 1 (n=8, C; drinking water; 6 weeks); Group 2 (n=8, F; drinking water with fructose %30; 6 weeks); Group 3 (n=8, F+A group; F %30 + 10 mg/kg/day ASA; 6 weeks); Group 4 (n=8, F+C group; F %30 + 200 mg/kg/day Vit.C; 6 weeks); Group 5 (n=8, F+A+C group; F %30 + 10 mg/kg/day + 200 mg/kg/day; 6 weeks). All group of animals sacrificed after the 24 hours following the last application at end of the 6 week. Blood serum, liver and pancreatic tissues are evaluated histologically and biochemically. Serum cholesterol and AST levels found significantly (p0.05). OSI which is in liver tissue is significantly (p0.05). We have seen the liver and pancreas tissues of injury and lipoidosis with corn syrup against the protective effect of aspirin and vitamin C at the end of histopathological examinations. As a result, we have observed a remarkable improvement on the liver function tests, lipid profile and proinflammatory serum levels of cytokines with the implementation of aspirin and vitamin C in the histopathology of liver and pancreas. Use of antioxidants is seen as an important and promising option for preventing Nonalcoholic fatty liver disease due to consumption of corn syrup and development of disease because of Nonalcoholic fatty liver disease.