Yenikapı Batıkları için kurulacak müzede sergileme, koruma-bakım ve depolama yöntemlerinin karşılaştırmalı olarak araştırılması
A comparative study on the techniques of exhibition, conservation- maintenance, and storage in the museum to be founded for Yenikapi shipwrecks
  1. Tez No: 340330
  2. Yazar: ASLI GÖKÇE KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. UFUK KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Müzecilik, Archaeometry, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Yenikapı Shipwrecks, waterlogged wood, conservation, museology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
2004 yılında başlayan Yenikapı Kazıları ile otuz altı adet batık gemi kalıntısı ortaya çıkarılmıştır. Söz konusu gemiler Dünya?nın en büyük Orta Çağ batık gemi koleksiyonunu oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında gemilerin konservasyon sürecinden başlanarak müzede teşhir edilmesine kadar geçen zaman literatür çalışmaları ile desteklenecek şekilde değerlendirilmiştir. Uygun sergileme yönteminin bulunabilmesi amacıyla dünyada benzer buluntulara sahip müzeler, çağdaş sergileme teknikleri açısından incelenmiştir. Tüm bu müzeler sergileme yöntemleri, koşulları ve ortamları bakımından araştırılarak Yenikapı Batıklarının sergilenmesinde ihtiyaç duyulan bilgilerin, müzeyi kuracak ve sürdürecek ilgililere sunulması amaçlanmaktadır. Yenikapı Batıkları?nın sergilenmesi, korunması-bakımı ve depolanması gibi konuları ele alan bu çalışma, batıkların sergilenmesi ile ilgili ilk tez araştırması olup, aynı zamanda kimya, koruma, müzeoloji, arkeoloji, tarih, mimarlık, vb. gibi birçok bilim dalından faydalanarak disiplinlerarası bir çalışma ortaya koymuştur. Anahtar Kelime: Yenikapı Batıkları, ıslak ahşap, konservasyon, müzecilik.
Özet (Çeviri)
In Yenikapı excavations, which began in 2004, thirty six shipwrecks were found. These shipwrecks set the world's largest collection of medieval shipwrecks. In this study the process, from the conservation of the shipwrecks to their display in the museum, was evaluated by supporting literature studies. In order to find the appropriate exhibition method, museums, which have similar findings in the world, were examined in terms of contemporary exhibition techniques. All of these museums were explored in terms of exhibition methods, conditions, and environments in order to present the needed information about exhibition of Yenikapı shipwrecks to relavent persons who establish and sustain the museum. This study, which deals with issues such as exhibition, conservation-maintance and storage of these shipwrecks, is not only the first dissertation study about exhibition of these shipwrecks but also a study in which an interdisciplinary study with the help of various disciplines such as chemistry, conservation, museology, archeology, history, architecture, etc were combined.