Geylerin hegemonik erkeklik söylemi ile baş etme stratejileri: Çorum ili örneği
Strategies of gays to cope with the hegemonic masculinity discourse: A sample of Çorum province
- Tez No: 452132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZBAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Erkeklik, hegemonik erkeklik, gey, rıza, direniş, Masculinity, hegemonic masculinity, gay, compliance, resistance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı geylerin madun erkek olarak hegemonik erkeklik söylemi ile nasıl baş ettiğini ve baş ederken geliştirdikleri stratejilerin neler olduğunu anlamaktır. Bu amaçla niteliksel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve bu yöntemde yaygın olarak kullanılan örneklem biçimlerinden teorik örneklem ile kartopu örneklem birlikte kullanılarak Çorum ilinde yaşayan/bulunan kendisini gey olarak tanımlayan 16 kişi ile görüşülmüştür. Görüşülen kişilerin sözlü onayları alınarak derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve tüm görüşmeler izin alınarak kaydedilmiştir. Kayıt altına alınan görüşmeler sesli ortamdan yazılı ortama deşifre yapılarak aktarılmıştır. Çözümleme sürecinde araştırmanın amacı ve ana kategorileri doğrultusunda tablolar oluşturulmuştur. Değerlendirmelerde ise tematik analiz tekniği kullanılmıştır. Seçilen yöntemin doğası gereği çalışmanın sonuçları temsiliyet iddiası taşımamaktadır. Elde edilen bulgular, geylerin hegemonik erkeklik söylemi ile baş ederken rıza ve direniş stratejileri geliştirdiklerini göstermektedir. Geylerin kadınlık, erkeklik algılarının ve partner ilişkilerinin geleneksel cinsiyetçi ideoljiye göre şekillenmesi hegemonik erkeklik söylemine rıza göstermelerinin bir sonucudur. En önemli rıza stratejileri ise cinsel ilişkilerinde aktif/pasif ayrımı yapmaları ve kendi aralarında oluşturdukları hiyerarşidir. En önemli direniş pratikleri geyliğin doğuştan olduğunu düşünmeleridir. Diğer direniş pratikleri ise görünmez olmaları, örgütlenmemeleri ve heteroseksüel erkekler gibi davranmalarıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comprehend how gays cope with the hegemonic masculinity discourse as subordinate men and the strategies they develop while coping. For that purpose, the study was conducted with qualitative research method by interviewing with 16 individuals who lived/were present in Çorum province and defined themselves as gay and using both theoretical sampling and snowball sampling, which are commonly used in this method. In-dept interviews were conducted by receiving their verbal consent and all interviews were recorded by receiving their permission. The recorded interviews were transferred from the audial environment to the written environment by being deciphered. In the process of analysis, tables were formed according to the objective and main categories of the study. Evaluations were carried out by using the thematic analysis technic. Study results do not claim representation by the nature of the method being selected. Gays develop compliance and resistance strategies while coping with the hegemonic masculinity discourse. Their masculinity-femininity perceptions and partner relations are shaped according to the traditional sexist ideology as they comply with the hegemonic masculinity discourse. The most important compliance strategy is the distinction of active/passive in their sexual intercourse and the hierarchy they establish among themselves. The most important resistance practice is that they believe that gayness is innate. Other resistance practices include their invisibility, failure of organizing and behaviors like heterosexual men.