Durumsal halkla ilişkiler modelinin STÖ'ne uygulanması:Türkiye örneği
Application of situational model of public relations on non governmental organizations: Turkey model
- Tez No: 340368
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER SEZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Örgütü, Durumsal Halkla İlişkiler, Küreselleşme, Strateji, Kurumsal Gelişim, Non Government Organization, Situational Model of Public Relations, Globalization, Strategy, Institutional Development
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
1980?lerden sonra hız kazanan küreselleşme rüzgarı bütün dünyayı etkisi altına almıştır. ?Sivil toplum? ve ?sivil toplum örgütü? kavramlarının da yaygın olarak kullanılması bu döneme rastlamaktadır. Dünyamızda ekonomik küreselleşmeyi gerçekleştiren, sosyal ve kültürel küreselleşmede önemli yol kateden küresel güçler, kendi paradigmalarını da oluşturmuşlardır. Bu yeni paradigmanın anlatılması ve benimsetilmesinde, başta bugünkü yaygın adlandırması ?kurumsal iletişim? olan Halkla İlişkiler olmak üzere, reklam, algı yönetimi, propoganda vb araçlar kullanılmıştır. Gelişen teknoloji bu alanlarda çalışanlara sınırsız olanaklar sunmaktadır. Bu yeni dünya düzeninde söz sahibi olmak isteyen, ister kâr amacı gütsün isterse gütmesin, her kurumun bu araçları en etkin biçimde kullanabilmesi gerekir. Bu araçlar, kullananın niyetine ve amacına göre, insanlığın yararına kullanılabileceği gibi tersi de sözkonusu olabilmektedir.Günümüzün en önemli sorunlarından biri, teknolojideki akıl almaz gelişme hızıdır. Bu, gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasında, zaten var olan uçurumu iyice açmıştır. Değişim hızı karşısında gelişmekte olan ülkeler, küresel değerler karşısında ulusal değerlerini korumakta zorlanmaktadırlar. Ayrıca bu değişim hızı insan doğasının kaldırabileceğinin çok üstündedir. Bir de bulanık algı ve benzeri çeşitli araçlarla aklı iyice karıştırılmış olan insanın ?bu durumu?, üretenler ve yönetenler için inanılmaz fırsatlar sunmaktadır. Bilgisayarları ve cep telefonlarıyla olabildiğince meşgul olan insanlar artık eskisinden daha az okumaktadır. Çağımızda doğru bilgiye ulaşmak, eldeki bütün olanaklara karşın, hiç de kolay değildir. Bu ortamda tarihsel geçmişiyle irtibatı neredeyse kesilmiş olan büyük kitlelere, tarihsel gerçekler dışında bilgi empoze etmek de çok kolaylaşmıştır. Bu nedenle tez çalışmasında tarihsel arka planlara oldukça geniş yer verilmiştir. Tez dört bölümden oluşmaktadır. İlk üç bölümü ?Sivil Toplum?, ?Sivil Toplum Örgütü? ve ?Genel Olarak Halkla İlişkiler? ve ?STÖ?lerde Halkla İlişkiler Çalışmaları?na ayrılmıştır. Sivil toplum, sivil toplum örgütü ve Halkla İlişkiler kavramlarının ortak yönleri, her üçünün de yüzlerce tanımının yapılmasına, bu alanlarla ilgili ciltler dolusu kitap yazılmasına karşın, üzerinde görüş birliği sağlanmış tanımlarının olmamasıdır. İlgili bölümlerde bu kavramlara olabildiğince netlik kazandırabilmek adına, tanımlar ve teorik bilgilerin yanı sıra ve bazı bölümlerde bu bilgilerden daha çok uygulamalara yer verilmiştir. Tezin son bölümünde ilk üç bölümdeki bilgiler doğrultusunda Türkiye?deki STÖ?lerin daha etkili Halkla İlişkiler çalışmaları yapabilmelerine yönelik ?Durumsal Halkla İlişkiler Modeli? temelli bir model önerilmektedir. Tez ülkemizdeki tüm STÖ?leri değil kendilerini ?Atatürkçü? ve ?ulusal? olarak tanımlayan STÖ?leri kapsamaktadır. Bu model , STÖ?lerin dönüştürülmeden, kurum kültürlerini ve değerlerini koruyarak nasıl gelişebileceklerine yöneliktir. Çağımızda ancak stratejik ve hedef odaklı çalışılarak başarılı olunabileceği hipotezi doğrultusunda alt yapısal çalışmalar bu modelin vazgeçilmez parçaları olarak ele alınmıştır. Stratejik ve hedef odaklı çalışan ?gerçek STÖ?ler, yönetenler üzerinde yönetilenler lehine daha güçlü bir baskı oluşturabilecek; daha fazla görünürlülük, daha fazla kaynak, daha fazla aktif üye sağlamaya yönelik, gerçek anlamda Halkla İlişkiler yapabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
After the 1980?s the winds of globalization accelerated and dominated the whole world. The extensive use of the concept of ?Civil Community? or ?Nongovernmental Organization? is also valid for this time period. In our world, the powers which have achieved economic globalization, which have made major progress in social and cultural globalization have formed their own paradigma. Such tools as advertising, perception management, propoganda and especially public relations which is widely referred today as ?corporate communications? have been used in explaining and in appropriating this new paradigma. The technological progress offers infinite possibilities to those working in this field. It is necessary for any establishment, whether profit seeking or not, to be able to use these tools most effectively in order to have a place in this new world order. These tools can be used for the welfare of humanity or the reverse, dependent upon the intention and objective of the user of such tools. One of the most important problems of our day is the incomprehensible speed of progress in technology. This situation has widened the already existing gap between the developed countries and the developing countries. The developing countries find it difficult to protect their national values against global values against the speed of this transition. Moreover, this speed of transition is much higher than what human nature can handle. The situation of a person who is thoroughly confused with such tools as blurred perception and the like, also offers inconcievable opportunities for the manufacturers and producers of ?this situation?. The people who are much more occupied with their computers and mobile phones read much less than before. In our age reaching an accurate knowledge is not easy at all in spite of all the resources available. This environment facilitates imposing of knowledge which does not comply with historical facts to large masses of people who have been almost cut off from their historical background. For this reason in this thesis extensive reference has been made to the historical backgrounds.The thesis consists of four sections. The first three sections are dedicated to ?Civil Community?, ?Non Governmental Organization? and ?Public Relations in General and Public Relations in Non Governmental Organizations?. The common feature of the concept of civil community, nongovernmental organization and public relations is that there is no consensus on the definition of these three concepts in spite of the fact that hundreds of definitions have been made and many volumes of books have been written. In the respective sections, along with providing definitions and theoretical information, for the sake of having clearity for these concepts, more space have been given in some sections to implementation.At the last section of the thesis a model is proposed in line with the information in the first three sections for the Nongovernmental Organizations in Turkey in order to hold more effective public relations campaigns. The model is an application of Situational Model of Public Relations on Non Governmental Organizations.The thesis does not cover all the Nongovenmental Organizations but only those who define themselves as ?Pro-Atatürk? and ?national?. This model is about how Nongovernmental Organizations can develop while protecting institutional culture and values without being converted. In our age, in line with the hypothesis that sucess is possible only with strategic and goal driven work, focus on infrastructure, especially institutional development have been discussed as indispensable part of this model. ?Real Non Governmental Organizations? which are strategical and goal driven will be able to create a more powerful pressue on the management in favor of those who are managed and will be able to conduct a real institutional communication in order to achieve more visibility, more resources, more active members.