Mali kurallar ve dünya ekonomisindeki uygulamaları
Implementation of fiscal rules in the world economy
  1. Tez No: 340369
  2. Yazar: AIZHARKYN MUKAMBETOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN SUSAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Kural, Mali Disiplin, Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu, Latin Amerika Ülkeleri, Türkiye, Fiscal Rule, Fiscal Discipline, European Union, International Monetary Fund, Latin American Countries, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
1970-1980?li yıllarda birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede yaşanan genel yönetim bütçe açığındaki artışlar, borç stokunu artırarak kamu finansman dengesinin bozulmasına ve makroekonomik istikrarın zedelenmesine neden olmuştur. Bu gelişmelere ihtiyari maliye politikalarıyla çözüm bulunamaması sürdürülebilir maliye politikaları ile mali disiplinin sağlanması ve öngörülebilirliğin artırılması için mali kural uygulamalarının popülerliğini artırmıştır. Mali kural uygulamaları 1990'lı yıllarla birlikte dünya ekonomisinde genel kabul görmeye başlamıştır. Günümüzde 81 ülkede mali disiplin ve mali istikrarın sürdürebilirliğini sağlamak amacıyla ulusal ve/veya uluslar üstü düzeyde mali kurallar uygulanmaktadır.Mali kurallar maliye politikası araçlarına ve bütçeleme süreçlerine getirilen daimi sınırlamalardır. Bu çalışmada mali kural kavramı ve teorik çerçevesi, dünya ekonomisindeki uygulamaları, Türkiye?deki 2001 sonrası mali kural benzeri uygulamalar ve Mali Kural Kanunu Tasarısı?na yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Increase in general government budget deficit experienced in developed and developing countries in 1970?s-1980?s caused deterioration in public finance and damage in macroeconomic stability by increasing debt stock. Since discretionary fiscal policy could not be a solution for this issue, implementation of fiscal rules has gained a popularity due to the increase in sustainable fiscal policies and fiscal discipline provision and predictability. Implementation of fiscal rules started to be generally accepted in the World economy in 1990?s. In nowadays fiscal rules on national and/or supranational level are executed in 81 countries with the purpose of providing fiscal sustainability and fiscal discipline. Fiscal rules: permanent limitations used for fiscal policy tools and budgeting. This thesis work covers the concept of fiscal rule and theoretical framework, it?s implementation in the World economy, regulations similar to fiscal rule in Turkey after 2001 and Fiscal Rule Law Draft.