Tedarik zincirinde üretim-stok-dağıtım rotalama probleminin bütünleşik çözümü
Integrated solution of the production, inventory, distribution routing problem in supply chain
  1. Tez No: 340367
  2. Yazar: NİHAN KABADAYI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ÖZÇAKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, bütünleşik üretim-dağıtım planlama, araç rotalama, meta-sezgisel yöntemler, memetik algoritma, Supply chain management, integrated production-distribution planning, vehicle routing, metaheuristic methods, memetic algorithm
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmada, tedarik zincirinde bütünleşik, üretim, stok, dağıtım rotalama (BÜSDR) problemi detaylı olarak incelenmiş ve problemin çözümü için bir memetik algoritma (MA) geliştirilmiştir. Geliştirilmiş olan algoritma daha önceden problemin çözümü için geliştirilmiş yöntemlerle karşılaştırılarak test edilmiştir. Çalışmanın amacı, tedarik zincirindeki üretim planlama, stok ve dağıtım kararlarının birlikte ele alınarak toplam tedarik zinciri maliyetlerinin minimizasyonudur. Geliştirilmiş olan algoritmanın performansı literatürdeki test problemleri ile ölçüldükten sonra, damacana su sektöründeki bir firma üzerinde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the integrated production, inventory, distribution routing (IPIDR) problem is solved with using memetic algorithm (MA). The objective of the problem is to find optimal production quantity, customer delivery quantity and schedule in order to minimize the total system cost which is composed of production setup cost, inventory holding costs and distribution cost. The performance of the proposed algorithm is evaluated on test problems from the literature and compared with the existing methods. Since, the results show that the proposed algorithm has a good performance, it is used to offer an integrated production-distribution plan for a hod-demijion water company in order to reduce total system costs.