Sağlık çalışanlarında genel- örgütsel sinizm düzeylerinin karşılaştırılması
Cynisim and organizational cynicism levels comparison of healthcare professionals in health sector
- Tez No: 340391
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA SÖYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sinizm, Genel Sinizm, Cynicism, Organizational Cynicism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Araştırma kapsamında sağlık sektöründe çalışan farklı meslek gruplarını içeren, tedavi- teşhis- bakım sürecinde hasta ile ilgilenen tüm personelin (hemşire, ebe, fizyoterapist, doktor, laborant, teknisyenler, eczacı, vb.) genel (kişilik) ve örgütsel sinizm düzeyleri, her iki sinizm türünün birbirleri arasındaki ilişki ve demografik özelliklerin örgütsel ve genel (kişilik) sinizm ile ilişkisi ele alınmıştır. Yapılan araştırmalar incelendiğinde sağlık sektöründe sinizm ve örgütsel sinizm kavramları ile ilgili yayınlanmış bir tez çalışmasına ülkemizde rastlanmamıştır. Bu nedenle çalışmada sağlık çalışanlarının genel ve sinizm düzeylerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Tez üç bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölümde; sinizm ve çeşitleri, ikinci bölümde örgütsel sinizm ve kuramları, üçüncü bölümde ise örgütsel sinizm ile genel (kişilik) sinizm arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla İstanbul İlinde 4 özel hastanede görev yapan sağlık çalışanları ile yapılan araştırmaya yer verilmiştir. Araştırmanın sonucunda; sağlık çalışanlarının örgütsel sinizm ve genel sinizm düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the context of this research, all healthcare professionals (nurse, midwife, physiotherapist, doctor, laboratory assistant, technician, and pharmacist) who has responsibility on diagnostic, treatment and care were included to the sample of the study. In the study, demographical characteristics of the participants, cynicism (personal) and organizational cynicism were evaluated to determine the relation between cynicism and organizational cynicism. According to the result of literature review about organizational cynicism and cynicism there are not any thesis published about this subject As a result of this study aims to determine and comparison the level of cynicism and organizational cynicism in health professionals. The thesis has three parts. In the first part cynicism was explained, in the second part organizational cynicism was explained and the third part is about the relation between organizational cynicism and cynicism. Third part also includes the results of the surveys of healthcare professionals who are working at four private hospitals in Istanbul. The relationship between cynicism and organizational cynicism was discussed in this part. According results, there is a relation between organizational cynicism and cynicism level in health professionals.