Türkiye'deki dini azınlıkların iktisadi güven olgusu
The religious minorities' economic trust issue in Turkey
- Tez No: 340401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Güven, Davranışsal İktisat, Dinî Azınlıklar, Trust, Behavioral Economics, Religious Minorities
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez, davranışsal iktisadın güven kavramına yaklaşımı çerçevesinde Türkiye'deki dinî azınlıkların iktisadî güven olgusunu konu almaktadır. İktisat bilimi insanın karar verme süreçleriyle ve onun hem kişisel hem de toplum davranışlarıyla ilgilenir. Davranışsal iktisat, iktisadî olayları psikolojik bir temelle açıklamaya gayret eder. Din de toplumsal bir olgu olması nedeniyle hem bireylerin hem de toplumların hayatında önemli bir yer tutar. Karşılıklı bir etkileşim süreci içerisinde hem ekonomilerin şekillenmesinde ve dolaysıyla ekonomik çıktılar üzerinde rol oynar hem de toplumların ekonomik ihtiyaçları doğrultusunda şekillenir.Bu alanda daha önce yapılmış olan çalışmalar, davranışsal iktisat çerçevesinde geliştirilmiş belli başlı deneylerle iktisadî güven olgusunu çeşitli boyutları ile incelemişlerdir. Bunlara örnek olarak yaş grupları, etnik köken, cinsiyet ve dinî aidiyet gösterilebilir.Bu tezin amacı son yıllarda gittikçe gelişmekte olan davranışsal iktisadın kullandığı yöntemlerle Türkiye?deki dinî azınlıkların güven davranışının dinsel aidiyetlerinden ne kadar etkilendiğini grup içi ve grup dışı olmak üzere incelemektir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the issue of trust in the economic decision making of religious minorities in Turkey within the framework of behavioral economics. The science of economics studies the decision making processes of human beings and their individiual - social behavior. Behavioral economics tries to explain economic events on a psychological basis. Religion, being a social phenomenon, plays an important role in social life for both individuals and societies. It plays an important role in shaping the economy and thus on the economic output as well it is shaped by the economic needs of the societies in a mutual process of interaction.The previous studies in this area studied the role of trust in people's lives taking into account different demographic criteria such as age groups, ethnic origins and religious beliefs, using experiments developed in the field of behavioral economics.The purpose of this thesis is to examine how much role the religious idendity plays in the trust behavior of religious minorites in Turkey in an ingroup and outgroup context, using the methods of emerging behavioral economics.