Türkiye'de girişimcilik eğilimi: Üniversite öğrencilerine yönelik bir araştırma
Entrepreneurship tendency in Turkey: A university students oriented research
- Tez No: 340414
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kişilik, Girişimcilik Eğilimi, Entrepreneurship, Personality, Entrepreneurship Tendency
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Girişimci, ekonomik değerleri yaratan ve toplumsal refahı sağlayan en önemli üretim faktörüdür. Bu bakımdan, toplumda özellikle de gençler arasında girişimcilerin gerek nitelik gerekse nicelik olarak dinamik bir güce ulaşmasında girişimcilik eğiliminin arttırılması temel rol oynamaktadır. Dolayısıyla Türkiye?de üniversite gençliğinin gerek kişilik ve aile yoluyla kazandıkları özellikler gerekse üniversitede elde edebildikleri bilgi birikimi sonucunda mevcut girişimcilik eğilimlerine ilişkin araştırmalar önem kazanmıştır. Bu çalışmayla, seçilmiş üniversitelerin İktisat/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi son sınıf öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerini etkileyen faktörleri tespit etmek ve öne çıkan demografik özelliklerin bu faktörlere etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri sonucunda; güvenilir ve sorumluluk sahipliği, risk alma ve yaratıcılık, dışa açıklık, eleştiriye açıklık, muhafazakârlık ve uysallık, duygusallık ve hayâlcilik, gergin ve kestirmecilik faktörlerinin girişimcilik eğilimine etki eden özelliklere etki ettiği; azimli ve rekabetçi olma, yeni iş kurma güçlüğü, yenilik yaratma, riskten kaçınma, kendi işini kurma ve çalışma, aile desteği, hümanizm faktörlerinin girişimcilik eğilimine ilişkin ifadelere etki ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca, girişimcilik eğilimine ilişkin ifadeler kapsamında; cinsiyet, ailede kendi işini kuran 1. derece yakını olması, fakülte eğitimi süresince girişimcilik ya da küçük işletmelerle ilgili bir dersin alınması durumuna ilişkin hipotezler oluşturulup test edilmiş ve sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneur is the most important production factor that created the economic values and provided social welfare. Therefore, for entrepreneurs? achieving a dynamic force in terms of quality and quantity in society, especially among young people, increasing tendency of entrepreneurship plays a vital role. Hence, current researches on entrepreneurship tendency of university youth in Turkey as a result of either features they gained through personality and family or knowledge accumulation they had in university has gained importance. The aim of this study is to determine the factors that affect entrepreneurship tendency of final year students at Faculty of Economics/Faculty of Economics&Administrative Sciences of selected universities and to search for the effect of prominent demographic characteristics on these factors. Within the context of research, face to face questionnaire has been used. As a result of the statistical analysis of the data it is determined that such factors as trustworthiness and assuming responsibility, risk taking and creativity, extraversion, openness to criticism, conservatism and amenableness, sentimentality and dreaminess, nervousness and predictive; purposefulness and competitiveness, difficulty in starting a new business, creating innovation, risk aversion, establishing and running their own business, family support, humanism affect entrepreneurship tendency. Additionally, within the context of the expressions for the entrepreneurship tendency, hypothesis about gender, having a close relative established his or her own business, taking courses related to entrepreneurship and small businesses during the education in university were established and tested and the results have been evaluated.