Girişimcilik eğitimi ile girişimcilik eğilimi arasındaki ilişkinin parametrik tekniklerle analizi: Abant İzzet Baysal Üniversitesi örneği
Parametric technical analysis relationship between entrepreneurship training and entrepreneurial trend: Example of Abant Izzet Baysal University
- Tez No: 447757
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULHAMİT EŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik eğilimi, üniversitede girişimcilik, öğrencilerin girişimciliğe bakış açısı, Entrepreneurial tendency, entrepreneurship at the university, the students perspective on entrepreneurship
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Dünya ekonomisinde kalkınmanın yapı taşlarından biri haline gelen girişimcilik konusu belirli faktörler içerisinde şekillenmiş ve ülkeler açısından birinci öncelik verilmesi gereken konulardan biri olmuştur. Gelişmekte olan veya ekonomisinde sorunlar olan ülkelerin yanı sıra gelişmiş ülkeler için de mevcut işsizliği azaltma, dış ticaret dengesizliğini giderme ve ekonomik dengeyi sağlamada izlenmesi gereken temel politika girişimciliği geliştirmektir. Eğitim ile geliştirilebilecek girişimcilik bilinci, sosyal ve ekonomik alanda da desteklenmelidir. Bu bağlamda girişimciliğin gelişmesi açısından devlete bağlı belirli kuruluşlarca hibe ve kredi destekleri sunulmakta ve insanların bu alana yönlenmesi teşvik edilmektedir. Ülkeler arasında görülen farklılıklar bölgeler arasında da görülmekte ve ayrı ayrı inceleme alanları oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı dünyada girişimciliğe bakış açısının, girişimcilik aşamalarının, farklılıkların, girişimciliğin Türkiye'deki durumunun incelenerek Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencilerinin girişimciliğe eğilimlerini ve bölümden aldıkları eğitimin iş kurma konusunda ne derece etkili olduğunu saptamaktır. Öğrencilerin bu konudaki bilgilerini, özelliklerini, sorunlarını ve bakış açılarını araştırarak öneriler geliştirmektir. Çalışmada bu konuya yönelik hazırlanan sorular Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencilerine rastgele yöneltilmiş ve sonuçları SPSS yöntemi ile analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda kişilik özellikleri ile girişimcilik eğilimi ilişkisi de incelenmiştir. Bu inceleme ile kişilik özelliklerinin girişimcilik eğilimine az da olsa bir etkisi olduğu saptanmıştır. Üretilen hipotezler neticesinde de belirtilen faktörler açısından birçok hipotez doğrulanmış ve üniversite eğitimi gören öğrencilerin girişimcilik eğiliminin bulunduğu aynı zamanda girişimciliğin sadece kişilik temelli olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the building blocks in the development of the world economy has become the subject of entrepreneurship has been shaped through certain factors and it has been one of the issues that should be given priority for the countries. In addition to the problems in the country or developing economy, the basic policy is to develop entrepreneurship should be followed for present unemployment reduction, removal of the foreign trade imbalance and ensure economic stability in the developed countries, too. Entrepreneurship awareness can be developed through education, should be supported in social and economic fields. In this context, certain organizations dependent on government support with grants and loans for the development of entrepreneurship and people are encouraged to be directed to this area. The observed differences between regions and between countries is seen and create separate inspection areas. The purpose of this study, to determine the perspective of entrepreneurship in the world, entrepreneurship stages, the differences, examined the status of entrepreneurship in Turkey Abant Izzet Baysal University Faculty of Economics and Administrative Sciences Department of Business students of entrepreneurship trends and the training they received from the department what it is highly effective in starting a business. To exploring and to develop proposals information, features, issues and perspectives in this issue of the students. The study prepared and randomly directed for questions on this issue, Abant Izzet Baysal University Faculty of Economics and Administrative Sciences Department of Business Administration students and the results were analyzed with SPSS method and interpreted. Personality traits were found to be less of an effect on entrepreneurial tendency. Several hypotheses have been confirmed in terms of hypotheses generated as a result of the factors mentioned and where the university education of students who have entrepreneurship tendency and also has been found to be not only personality-based.