Avrupa Birliği ve Türkiye'de demografik yapı, gelişim ve izlenen politikalar
The demographic structure, development and the followed policies in the Uropean Union and Turkey
- Tez No: 340415
- Danışmanlar: PROF. DR. PROF.DR. HAVVA TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Demography
- Anahtar Kelimeler: Demography, European Union, Turkey, Followed Policies
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada, Avrupa Birliği ve Türkiye?nin demografik yapısı ve gelişimi incelenerek geleceğe yönelik tahminlere yer verilmiştir. Bu doğrultuda Avrupa Birliği ve Türkiye?nin demografik gelişimi temel alınarak; demografik yapıda zamanla meydana gelen değişimlerin Avrupa Birliği ve Türkiye?nin izlediği politikalara olan etkisi incelenmiştir. Bu sebeple Avrupa Birliği ve Türkiye?nin demografik değişimleri tarihsel süreç içinde ele alınmış ve demografik yapıda zamanla meydana gelen değişimlerin günümüze kadar ulaştığı nokta belirtilerek; gelecekte yaşanması muhtemel demografik değişimlere yönelik tahminlere yer verilmiştir. Çalışmada ilk olarak demografinin, demografik yapıyı oluşturan değişkenlerin tanımları ve ülkelerin uyguladıkları nüfus politikaları çeşitleri açıklandıktan sonra Avrupa Birliği ve Türkiye?nin demografik yapısını oluşturan değişkenler ayrıntılı bir biçimde ele alınmış, bu değişkenler incelenirken konuyu daha anlaşılır hale getirmek amacıyla demografik veriler bilgisayar ortamında tablolara aktarılmıştır. Daha sonra demografik yapıda meydana gelen değişimlerin Avrupa Birliği ve Türkiye?nin izlediği politikalar üzerinde yarattığı etkiler açıklanmaya çalışılmıştır. Demografik yapıda zamanla meydana gelen değişimler ülkelerin izlediği politikalar üzerinde etkili olmuştur. Nüfusun artışının yüksek olduğu dönemlerde nüfusu azaltmaya yönelik politikalar izlenirken, nüfus artışının az olduğu dönemlerde ise nüfusu artırmaya yönelik politikalar benimsenmiştir. Gelecekte de demografik yapıda meydana gelecek değişimler doğru şekilde değerlendirilmeli ve ona uygun önlemler alınmalı, politikalar benimsenmelidir. Anahtar Sözcükler: Demografi, Avrupa Birliği, Türkiye, İzlenen Politikalar
Özet (Çeviri)
In this study, the demographic structure and development of the European Union and Turkey were examined and the predictions were made in relation to the future. In this direction, being based on the demographic development of Turkey and European Union, the effect of the changes which occured in the demographic structure in time on the policies followed by Turkey and the European Union was examined. For this reason, the demographic changes of Turkey and the European Union were handled during the historical period and by mentioning the point where the changes which occured in the demographic structure in time reached until the present time, the predictions related to the demographic changes which are likely to be experinced in future were made. In the study, first, the definitions of the demography and the parameters which constitute the demographic structure and the kinds of demographic policies practised by countries were expressed and later, the parameters which costitute the demographic structure of Turkey and the European Union were handled in a detailed way and in order to make the topic more comprehensible while these parameters were being examined, the demographic data were transferred into charts on computer. Later, the effects which the changes that occured in the demographic structure created on the policies followed by Turkey and the European Union were tried to be examined. The changes which occured in the demographic structure in time had been effective on the policies followed by the countries. During the periods when the rise in population was high, the policies related to decreasing the population were followed and during the periods when the rise in population was low, the policies related to increasing the population were adopted. Also in future, the changes which will occur in the demographic structure should be evaluated correctly and the precautions suitable for them should be taken and the policies should be adopted.