Vergi suç ve kabahatlerinde iştirak, tekerrür, birleşme
Participation, concurrence, recidivism in tax offenses and misdemeanours
  1. Tez No: 340416
  2. Yazar: BURCU KUZUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF SONSUZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi suçları, vergi kabahatleri, iştirak, tekerrür, birleşme, Tax offenses, tax misdemeanors, participation, concurrence, recidivism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Devletin temel gelir kaynaklarından biri olan verginin konulması, değiştirilmesi ve kaldırılması kanunlarla düzenlenmektedir. Vergi kanunlarının ihlali, vergi suçları ve vergi kabahatleri olmak üzere iki şekilde mümkün olabilmektedir. Vergi kabahatlerinin cezası idarece verilirken vergi suçlarının cezası adli makamlarca verilmektedir. Suçların ve kabahatlerin özel görünüm şekilleri olan iştirak, birleşme ve tekerrür hallerinin incelenmesi tezin amacını oluşturmaktadır. İştirak, bir kişinin işleyebileceği suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesidir. Birleşme, suçun ne zaman tek ne zaman birden fazla olduğunu belirleyen bir kurumdur. Bir kez suç işleyen kişinin tekrar suç işlemesi ise tekerrürü oluşturmaktadır.Bu çalışmada iştirak, birleşme ve tekerrürün genel ceza hukukundaki teorik temelleri açıklanmaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5236 sayılı Kabahatler Kanunu ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu?nda yer alan düzenlemeler çerçevesinde vergi suçlarında ve vergi kabahatlerinde iştirak, birleşme, tekerrür halleri incelenmektedir. Uygulamada karşılaşılan sorunlara ve doktrinde yaşanan tartışmalara değinilerek çalışmanın sonuç kısmında bu hususlara açıklık getirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The tax that is one of the main source of income for government arranged by laws while it?s imposing, changing and removing. The infraction of tax laws has been possible as two ways that known as tax offenses and tax misdemeanors. As tax misdemeanors are penalized by public administration, tax offenses are penalized by judiciary. To examine of participation, concurrence, recidivism which are particular apprearance forms of offenses and misdemeanors is aim of the this dissertation. Participation, an offense which can be committed by a person is committed by more than one person. Concurrence is an institution which determines that when the offense occurs only or more than one. A person once committed an offense and then repeating it means recidivism.In this paper, theoretical bases of participation, concurrence, recidivism have been explained. Participation, concurrence, recidivism in tax offenses and tax misdemeanours have been examined as part of regulations in Turkish Criminal Code No: 5237, Misdemeanours Law No: 5326 and Tax Procedure Law No:213. The issues that have been faced in practice and discussions in doctrine have been mentioned and in conclusion, those have been suggested to get them more clear.