Sesin sinemadaki evrimi ve Türk filmlerinde kullanımı
The evolution of sound in cinema and its usa in Turkish films
  1. Tez No: 340424
  2. Yazar: YELDA ÖZKOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHAN KANDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ses, Teknoloji, Ses Kurgusu, Türk Sineması, Sound, Technology, Sound Editing, Turkish Cinema
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 349
Özet
Sessiz olduğu yıllar boyunca sinemada müzik hep varolmuş, zamanla da anlatımı kolaylaştırmak için efekt ve sözler kullanılmaya başlanmıştır. Dünya Sineması, ses öğelerinin kullanımının kabul görmesi, uygulayım alanının gelişmesi ve oturması için önemli bir süreç geçirmiştir. Analog kayıt tekniğinin yerini sayısal kayıt teknolojisine bırakması ile sinema sektöründe ses alanında yeni ilerlemeler kaydedilmiş, film dili değişmeye başlamıştır. Bu çalışmada da Türk Sineması?nda çekim anı ya da çekim sonrası eklenen ses, sesin teknik altyapı şartları ve bunların sinemada kullanımı irdelenmektedir. Alanyazına dayalı olarak gerçekleştirilen çalışmada, durum tespiti ile film çözümleme yöntemleri kullanılmıştır. Bu bağlamda ses ve sesin teknolojik evriminin, filmlerde ses kullanımına katkısı ele alınmıştır. Çalışma kapsamında, ses kavramının anlamı araştırılarak, ses kaydı ve kayıt teknolojilerine yer verilmiştir. Elde edilen veriler ışığında Dünya Sineması?nda ses öğesi ve ses teknolojilerinin kullanımına, kuramcıların da görüşlerine yer verilerek değinilmiştir. Türkiye?de üretilen filmlerdeki ses öğesi ise Dünya Sineması?ndaki çağdaşları da göz önünde bulundurularak açıklanmaya çalışılmış, film incelemeleri yapılarak Türk Sineması?nda sesin evrimi ve sanatsal gelişimi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It was started to use music, effects and lyrics for simplying expression. World Cinema passed an important process for acceptance, enlarging and ensconcing practice space of sound items. By analog recording technic replaced with digital recording technology, new processes were made in context of sound in cinema sector, language of the movie started to be built up. In this study, sound which was added during recording span or after the recording, conditions of technic substructure of sound and usage of these were explicated.In this study, which based on sphere, situation analysis and explanatory research methods were used. In this context, help of sound and sound?s technologic evolution to usage of sound in movies were considered. Meaning of sound as a concept was researched, sound record and recording technologies was placed in this study. Usage of sound item and sound technologies in World Cinema was mentioned with clues of datas which were handled and point of views of theoriticians. Sound item in Turkish made movies was tried to be explained with consideration of coevals in World Cinema.Evolution and artistic development of sound in Turkish Cinema was researched by doing movie alaysis.