Hastanelerde malzeme yönetim süreci: Bir üniversite hastanesi örneği
The material management process in hospitals: A university hospital sample
- Tez No: 340443
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: 1) Süreç Yönetimi 2) Malzeme Yönetimi, 1) Process management 2) Material Management
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Hastanelerde hizmet sunumunda çok sayıda mal/malzeme kullanılmakta ve bu malzemelerin yönetimi hizmet sunumunda aksaklıklara, hizmet alan hastalarda sakatlık ya da ölüme yol açmamak adına önem arz etmektedir. Tıbbi ve teknolojik gelişmeler ve sağlık politikalarındaki değişiklik sonucu hastane giderlerinin daha da artacağı öngörülmektedir. Süreç yönetimi ile akışta tıkanıklıklara ya da beklemelere neden olan sorunların kök nedenleri tespit edilip iyileştirmeler yapılarak sürecin verimliliği ve etkinliği artırılabilir.Araştırma Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde Taşınır Mal Süreç Yöneticiliği Tıbbi Malzeme Taşınır Kayıt Kontrol Biriminde gerçekleştirilmiştir. Hastabaşı tıbbi malzeme tedarik süresinin kurum iç hizmet talimatında belirtilen süreyi (3 gün) aşması üzerine süreç çevrim süresini uzatan etkenlerin tespiti ve süreç iyileştirme önerileri geliştirmek amacıyla araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmada literatür tarama, gözlem ve görüşme yöntemi kullanılmıştır. Malzeme yönetimi ve süreç yönetimi konusunda basılı ve elektronik kaynaklardan elde edilen bilgiler ışığında tıbbi malzeme biriminin süreçleri analiz edilmiştir. Şubat-Mayıs 2013 tarihleri arasında tıbbi malzeme biriminde gözlem yapılmış iş akışları çıkarılmıştır. 19 Nisan 2013?te Birim Yöneticisi (TKKY) ile görüşme yapılmış birim deposunun fiziki özellikleri incelenmiş, süreç işleyişi hakkında bilgi alınmıştır. Haziran-Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleşen 68 adet acil hastabaşı talep dosyasının tedarikinin çevrim süreleri hesaplanmış, ayrıca 5 adet hastabaşı talep dosyasının iş akışları gözlem yolu ile incelenerek hastabaşı tıbbi malzeme tedarik sürecinin çevrim süresi ve malzeme tedarik sürecinde yaşanan sorunlar tespit edilmiştir. Süreç çevrim süresini iyileştirmek için ekstra kontrol basamaklarının ve yaklaşık maliyet basamağının iş akışından çıkarılması, birbiri ile entegre ve yapılacak işleri kapsayan bir otomasyona geçilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
A multitude of goods and materials are used in hospitals for service delivery and the management of these materials is of significant importance in order not to cause service deficiencies as well as injuries or deaths of patients while receiving service. As a consequence of medical and technological developments in addition to the changes occurring in health policies, hospital expenses are estimated to increase even more. The decrease of waste in hospitals is only possible through process design. By means of process management, it is possible to increase the efficiency and the productivity of the process by determining the roots of the problems causing deadlocks or delays. The research has been carried out in the Medical Material Mobile Record Control Unit of Movable Goods Process Department of Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital. Since bed-side medical material supply period exceeded the deadline (3 days) mentioned in the internal service regulation, this research has been conducted to determine factors prolonging process cycle time and to develop process improvement suggestions. During the research, the methods of literature scanning, observing and interviewing were used. In consideration of information obtained from printed and electronic sources with respect to material management and process management, the processes of medical material unit have been analyzed. During February- May 2013 period, observations have been made in the medical material unit and workflows have been determined. On 19.4.2013 an interview has been realized with the head of the unit (TKKY), physical characteristics of the unit depot has been examined and information has been obtained about the operation of the process. Cycle times of supply of 68 bed-side emergency request files carried out during June- December 2012 have been calculated. Besides, workflows of 5 bed-side request files have been examined by observation method. As a result, the problems encountered during cycle time of bed-side medical material procurement process and material procurement process have been identified. To be able to improve the cycle time of the process, it has been suggested to remove extra check steps and approximate cost step from the workflow and to shift to an integrated automation covering works to be done.