Hastanelerde malzeme yönetimi: Kamu hastanesi örneği
Materials management in hospitals: The case of public hospitals
  1. Tez No: 393717
  2. Yazar: KADİR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CAHİD ÜNĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Malzeme, Malzeme Yönetim Süreci, Hastane, Hastanelerde Malzeme Yönetimi, Material, Material management period, Hospital, Material management in hospitals
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaçlara ulaşmak ve daha iyi hizmet sunabilmek için hastanelerde kaynakların etkin ve verimli kullanılması gerekmektedir. Sağlık örgütlerinde malzemeler en büyük gider kalemlerinden biridir. Malzeme yönetimi geniş bir alan olup malzemenin talep tahmini, satınalma yönetimi, stok ve depo yönetimlerinin faaliyetlerini etkiler ve etkilenir. Dolayısıyla sağlık kuruluşları, kısıtlı kaynaklarla hizmet sunumu yapabilmek için iyi bir malzeme yönetim sürecine ihtiyaç duymaktadır. Hastanelerin verimlilik etkililik ve rekabet etme kabiliyetlerini maksimum seviyeye çıkarmada malzeme yönetim süreci çok önemli rol üstlenmektedir. Malzeme yönetimin politikalarının etkinliği zaman ve malzeme tasarrufu, müşteri memnuniyeti ve karlılık açısından hastanelere katkı sunmaktadır. Hızla gelişen teknoloji çağında malzemelerde artan çeşitlilik sebebi ile maliyetlerin artmasına engel olmak için iyi bir malzeme yönetim süreci izlenmelidir. Çalışmanın ilk bölümü hastanelerle ilgili genel bilgiler içermektedir. İkinci bölüm malzeme yönetim süreci hakkındadır. Bu bölümde hastanelerde malzeme yönetiminin tanımı, önemi, amacı, talep tahmin yöntemleri, satınalma yönetimi, stok ve depo yönetimleri anlatılmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinden elde edilen veriler kullanılarak, malzeme yönetimi incelenmiştir. Daha spesifik olarak, malzeme tedarik süreci, malzeme talebinin belirlenmesi, malzemelerin stoklanması, hastane depoları için günlük hasta başı giderleri değerlendirilerek öneriler geliştirilmiştir. Var olan ama az kullanılan bilgisayar tabanlı stok kontrol programlarının yanında stokların sınıflandırılması için ABC analizi ve talep tahmini için regresyon denklemlerinden yararlanılması öneriler arasında bulunmaktadır. Bu çalışmanın hastane yöneticilerine malzeme yönetimi ile ilgili konularda daha iyi kararlar alma konusunda katkı sağlayacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to achieve goals and provide better service, it is necessary to use resources effectively and efficiently in hospitals. Material spending is one of the largest expenses in health care organizations. The lack or absence of material in health institutions may cause deadly losses in human health. Material management is a large area and it is affected and affects forecasting, purchasing management, inventory management and storing. So health institutions need a good material management process to provide services with limited resources. Material management period has a very important role in carrying the fertility, effectiveness and competing capacity to the maximum level. Effectiveness of materials management policy contributes to hospitals in terms of time and material savings, customer satisfaction and profitability. A good material management period should proceed to prevent the cost to be too high with the lots of kinds of materials in fast developing technology century. The first part of the thesis contains general information about hospitals. Second part is about material management process. In this part, the definition of material management, its importance, goal, demand forecasting methods, purchasing management, stock and storing methods are explained. In the third part of the study material management process of Sakarya University Training and Research Hospital was examined. More specifically, procurement process, forecasting, stocking, and trends for stockroom expenditures per patient day was examined and some suggestions were made. In addition to the use of computer based inventory control systems which do exist but not used well, ABC analysis for inventory classification and use of regression for forecasting are among the suggestions. It is expected that the findings of this study will contribute to hospital administrators to make better decisions about material management.