Robert Wilson oyunlarında postdramatik anlatı teknikleri
Postdramatic narrative techniques in Robert Wilson's plays
- Tez No: 340484
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA BULUTSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, American Culture and Literature, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: American Literature, American Theatre, Postdramatic Theatre, Lehmann, Hans-Thies, Plays, Wilson, Robert, Narrative Techniques, Einstein on the Beach
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezde Robert Wilson oyunlarının biçimsel özellikleri; dil, zaman, uzam, beden, sahne grafiği, müzikalite ve ışık kullanımına odaklanarak postdramatik tiyatro bağlamında incelenmektedir. 1970'lerde tiyatroda başlayan değişimler, temsil problemlerine çözüm arayışını hızlandırmıştır. Sürrealistlerin bilinçaltını deşifre ederek düş alanı yaratma isteği, Gertrude Stein'ın peyzaj olarak tanımladığı oyunlarındaki yıkıcı dili ve Antonin Artaud'nun tanrı-yazarı sahneden kaldırma çabası dramada da kırılmalara yol açmıştır. Hans-Thies Lehmann, Postdramatik Tiyatro (2006) adlı kitabında, dramadaki bu kırılmaları“dramanın öteki tarafı”başlığı altında incelemiş ve açıklamalarını Robert Wilson oyunlarıyla örneklendirmiştir. Bu çalışmada öncelikle Lehmann'ın postdramatik tiyatro tanımı ve ögeleri açıklanacak ardından Robert Wilson tiyatrosu, Deafman Glance (Sağır Adamın Bakışı) (1971), A Letter for Queen Victoria (Kraliçe Victoria'ya bir Mektup) (1974) ve Einstein on the Beach (Einstein Sahilde) (1976) adlı oyunlarıyla detaylı bir şekilde incelenecektir. nahtar Sözcükler: Amerikan Edebiyatı; Amerikan Tiyatrosu; Postdramatik Tiyatro; Lehmann, Hans-Thies; Oyunlar; Wilson, Robert; Anlatı Teknikleri; Einstein Sahilde
Özet (Çeviri)
In this thesis, formal elements of Robert Wilson's plays is analyzed in the context of postdramatic theatre with a focus on language, time, space, body, visual dramaturgy, musicality and light. In the 1970s the changes in theatre accelerated the quest for a solution to the problem of representation. The desire of Surrealists to create a dreamscape, Gertrude Stein's subversive language in her plays as landscape and Antonin Artaud's attempt to remove the God-like author from the stage caused some raptures in drama. In his book entitled Postdramatic Theatre (2006), Hans-Thies Lehmann examines these raptures under the title“postdrama”and exemplifies his statements with Robert Wilson's plays. In that thesis, the term“postdramatic”and its elements will be examined by Robert Wilson's plays Deafman Glance (1971), A Letter for Queen Victoria (1974) and Einstein on the Beach (1976).