Türkiye'nin bölgesel ve küresel anlamda etkinliğinin kaynakları
Regional and global context resource efficiency in Turkey
  1. Tez No: 340485
  2. Yazar: ÇETİN ELMAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Global effectiveness, regional effectiveness, geopolitic location
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Türkiye, siyasi coğrafya açısından dünya üzerindeki bulunduğu yeri itibarıyla oldukça önemli ve etkin bir konumda bulunmaktadır. Bu çıkarımı ülkenin dünya haritasındaki lokasyonuna bakarak da saptamak mümkündür. Her şeyden önce ülke, insan yaşamı ve faaliyetleri açısından oldukça önemli bir coğrafyada yer almaktadır. Avrupa, Afrika ve Asya kıtaları arasında yer alan ülke, bu özelliği itibariyle siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel anlamda adeta bir köprü niteliği taşımaktadır. Bununla beraber ülke, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile başta deniz ulaşımında olmak üzere, dünya siyasetinde ve ticaretinde en önemli ulaşım ana arterlerinden birini oluşturmaktadır. Ayrıca her dönemde siyasi bir güç olan nüfus açısından bakıldığında da ülkenin genç ve nitelikli nüfusu önemli bir parametredir. Uzunca bir dönem dünyanın tek hakim gücü olan Osmanlı Devleti?nin bir devamı niteliğinde olan ülke, (her ne kadar günümüzde siyasi ve askeri açıdan yeni bir devlet olsa da), bu bakımından günümüzde dünya üzerindeki pek çok ülkeyle yakın tarihsel ve kültürel bir birlik içerisinde bulunmaktadır. Ülke mevcut sınırları içerisinde de, jeopolitik, jeoekonomik ve jeokültürel konumuyla geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve dünya siyasetinin kilit ülkelerinden biri olagelmiştir. Ülkenin, dünyanın tek hakim gücü olmak isteyen küresel güçlerin manevra alanları olan Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar gibi sorunlu bir coğrafyanın tam ortasında yer alıyor olması, jeopolitik açıdan ülkeyi hem eşsiz hem de vazgeçilmez kılmaktadır. Bilhassa, kendisi de bir Ortadoğu ülkesi olan Türkiye?nin burdaki konumu ve gücü, ülkenin etkinliği ve önemindeki başlıca unsurdur. Bu çalışmada Türkiye?nin dünya üzerindeki konumu ve bu konumun siyasi coğrafya açısından etkileri ve önemi ele alınmıştır. Ülkeyi, dünya devletleri muvazenesinde hep gündemde tutan etmenlerin neler olduğu bir bir ifade edilerek, siyasi coğrafya açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca ülkenin dünya siyasetinde etkin rol oynamasını sağlayan etmenlerin hangi doğrultuda kullanılması gerektiği noktasında da bazı önerilerde bulunulmuştur. nahtar Kelimeler: Küresel Etkinlik, Bölgesel Etkinlik, Jeopolitik konum
Özet (Çeviri)
Turkey is an important and effective country in terms of its political and geography location . This inference is possible by looking at the location of the world map of the country. First of all, the country, in terms of human life and activities of the region, is very important. The location of country is betweeen Europe, Africa and Asia, and because of this feature country has a political, military, economic and cultural bridge features. Moreover, the country, the Bosphorus and Dardanelles Straits and especially maritime transport, including world politics and trade is one of the main arteries of the most important means of transport. Turkey, after Ottoman Empire that have political and military power for a long time, also has become a political force in our age of the population and has historical and cultural relations with a great deal of countries in the world . The power of the world for a long time that a single judge the quality of a continuation of the Ottoman Empire, the country (although the new state of today's political and military point of view), it is now in many countries around the world in a union are close to the historical and cultural. Within the borders of the country, in today's geopolitical, geo-economic and geo-cultural location has been home to many civilizations past to the present and has been one of the key countries of world politics. The country wants to be the world's only global forces maneuvering areas dominating force in the Middle East, the Balkans and the Caucasus, the middle of unstable region, as a geopolitical point of view and a unique as well as the country makes it indispensable. In particular, here is the location itself and the power of Turkey, which is a Middle Eastern country, the effectiveness and importance of the country's main element. In this study, the location and the position of Turkey in the world in terms of political geography and the importance of the effects are discussed. Country in the world, what are the factors which states an expression equilibria were always on the agenda, have been evaluated in terms of political geography. Moreover, factors that also play an active role in world politics, in which direction the country should be used, some suggestions were made.